Метеорологията в защита на хората и домовете им
Метеорологията в защита на хората и домовете им / Дарик Нюз, архив

„Наблюденията на времето за защита на живота и имуществото на хората" е мотото на Световния ден на метеорологията- 23 март през 2013 г. То е свързано с  отбелязването на 50- годишнината на Световната служба за времето.

"Днес, Световната служба за времето, неразривна част от която са Хидро-метеорологичните обсерватории (ХМО)  във филиал Кюстендил,  е в основата на почти всички програми на Световната метеорологична организация (СМО). Подобряване наблюденията на атмосферата и повишавани качеството на метеорологичните прогнози в световен мащаб са сред целите на организацията. Особено значение има издаването на ранни предупреждения за екстремни прояви на времето и климатичните условия. Това  реално осигурява защита на живота и имуществото на хората", коментира Евгени Стоянов- Ръководител сектор "Метеорология" при НИМХ - филиал
Кюстендил.

"Редовното ползване на  метеорологична информация позволява подобряване качеството на обслужването на отделния човек или институциите и е в основата на просперитета. Честит празник!", се казва още в писмо до Дарик.