Изобилието на есента в Празника на плодородието в Кюстендил
Изобилието на есента в Празника на плодородието в Кюстендил / Дарик Кюстендил

30 сергии и щандове на читалища, детски градини, неправителствени организации и занаятчии, аранжирани с красота и естетика с най-едрите плодове и зеленчуци, които се раждат в Кюстендилския край, са подредени по дължина на централния площад „Велбъжд". Те са част от декора на Четвъртия Празник на плодородието, който прави Община Кюстендил. Съорганизатори са Института по земеделие. Жури с представители на отдел „Култура и духовно развитие", на Института по земеделие и на медиите разгледаха щандовете. Победителите ще станат ясни утре. Предвиждат се награди за най-едър, за най-атрактивен плод, за най-добре аранжирана маса-сергия.  

Изобилието на есента в Празника на плодородието в Кюстендил
netinfo

Празникът започна с изпълнение на студио „Дебют". Хореографията включваше 5 лъча, които излизаха от макет на огромна ябълка в центъра на площад "Велбъжд". Деца от детските градини бяха облечени в костюми на плодове и зеленчуци.

Изобилието на есента в Празника на плодородието в Кюстендил
netinfo

 

После в небето бяха пуснати и гълъби. Момичета в народни носии показваха кошници с ябълки, докато Атанас Благов от  Института по земеделие представяше различните сортове.

Празникът на плодородието символизира есента и изобилието. Той е наследство от първия Национален конкурс от 1869 година. „Не напразно за Празника сме избрали площад „Велбъжд", което е най-енергийното място в Кюстендил", каза водещата Емануела Дюлгерска.

След танца на момичетата на студио Дебют, кандидат кмета за втори мандат Петър Паунов поздрави съгражданите си."Със своите багри неумолимо настъпва есента, забързана да ни изпрати в обятията на зимата. В този миг за пореден път овощната градина на България засиява с цялата си прелест и разбираме, че Кюстендил е райско кътче на земята, отрупан с плодове и обилно напоен с искрящото вино.Заставам тук, за да благодаря на всеки един от вас за немуорния труд и усилия и за това, че заедно съумяхме да възродим една традиция наречена Празник на плодородието" каза Петър Паунов. Той пожела мир и благоденствие, здраве и берекет на всички стопани и техните семейства.

Изобилието на есента в Празника на плодородието в Кюстендил
netinfo

Гост на празника бе и заместник-председателят на Селскостопанската академия доц. Галина Панайотова.„Не може рай без ябълки. Плодът е на второ място по разпространение след портокала в света",  каза и проф. д-р Димитър Домозетов.

Изобилието на есента в Празника на плодородието в Кюстендил
netinfo