/ БТА
„Зелени“ автобуси вече возят гражданите на Хасково. Електрическите превозни средства за обществения транспорт започнаха работа от август 2022 година.

С тях ежедневно биват транспортирани хиляди пътници по двете най-натоварени линии 1 и 4 на общинската транспортна схема. Това стана възможно благодарение на спечелен и изпълнен от общината проект по Оперативна програма "Околна среда" за близо шест милиона лева.

Хасково ще има нови шест електробуса

"С изпълнението на проекта постигнахме първо нулеви емисии от въглероден двуокис. Перспективите са за развитие на екосъобразния обществен транспорт - междувременно вече спечелихме нов проект по Плана за възстановяване и устойчивост за шест нови електробуса за останалите линии от градския транспорт", каза управителят на общинското дружество "Тролейбусен транспорт" Албен Манджуков.

С електрическите автобуси в депото бяха доставени и шест зарядни станции, които позволяват бързо презареждане на батериите. Жителите на южния областен център приветстват новата придобивка.

"Много съм доволна от модерния транспорт - напълно климатизиран е, чисто е, има много места за пътуващи", посочи пенсионерката Венета Колева. Комфортно е, за нас, инвалидите, това е голямо улеснение, подкрепя я Николай Петров, също пенсионер. Автобусите са с платформи за трудноподвижни хора.

Освен че имат нулеви емисии от въглероден двуокис, заради по-ниските разходи за превоз цената на билета се поддържа на един лев въпреки настъпилата инфлация. Каросериите и пътническите салони на електробусите се поддържат ежедневно в приветлив за пътниците вид.

Шофьорът на камион Марин Димитров каза, че му е първото пътуване с електрическо превозно средство в градския транспорт. Топло е, тихо, обстановката е добра, всичко е ново, смята той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Грудев, БТА