ВиК ще купува камиони. Новите багери вече тръгнаха по аварии
ВиК ще купува камиони. Новите багери вече тръгнаха по аварии / netinfo

480 хиляди лева без ДДС струва техниката, която ВиК- Хасково закупи чрез обществена поръчка за модернизиране на автопарка си. Четирите чисто нови багер- товарачи Komatsu и петте нови автомобила с висока проходимост Лада нива пристигнаха в късния следобед вчера, а днес бяха показани от шефа на водното дружество инженер Атанас Бързев.

Благодарение на новата техника, аварийните екипи ще могат да работят на по- голяма дълбочина. Багерите са снабдени с телескопична стрела и могат да подменят работния инструмент при разкопаването в рамките на 5 минути. Инженерите очакват от тях поне 10- 15 години безпроблемна работа.

От същия модел багери ВиК – Хасково взе един преди няколко месеца, така че вече има обучени да работят с него двама специалисти. Останалите тепърва ще  свикват без древните багер- копачи.  

Дарик радио припомня, че инвестиционната програма на дружеството бе обезпечена с изтеглен кредит. Днес инженер Бързев сподели, че е предоговорил по- ниска лихва по заема, така че се освобождават още около 700 хиляди лева за реализиране на проектите за модернизация на дружеството.

В рамките на следващия месец и половина се очаква ВиК да обяви нова поръчка за доставката на камиони, като тяхната стойност ще бъде за един милион и 800 хиляди лева. Любопитна е и идеята за подмяна на помпени агрегати, с което се цели намаляване на разходите за електроенергия, навъртани при работата на помпените станции.

Не са изоставени и проектите за доизграждане на пречиствателната станция в Хасково и строежа на такива в Симеоновград и Свиленград. В разговор с Димчо Михалевски, който е заместник- министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Бързев е получил уверение, че ще има опит за финансирането им по Европейските фондове.