Ведомствените бензиностанции се свързват с НАП до 31 март
Ведомствените бензиностанции се свързват с НАП до 31 март / netinfo

Срокът, в който всички т.нар. ведомствени бензиностанции, трябва да осигурят дистанционна връзка с НАП, е удължен до края на март 2013 година, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Така от началото на месец април всички данъчно задължени лица  - доставчици или получатели по доставка на течни горива, трябва да подават в НАП данни. Според нормативните изисквания това ще става чрез интернет страницата на агенцията. Промените в сроковете бяха обнародвани в края на миналата година и влязоха в сила от 1 януари тази година. НАП напомня, че санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв., както и запечатване на търговския обект.

Също от началото на април 2013 година всички билети за превоз на пътници по междуселищни и международни линии трябва да са издадени от фискално устройство с дистанционна връзка с НАП. Това е записано с промените в Закона за автомобилните превози, които влязоха в сила също в началото на новата година.

Според изискванията на нормативния акт, билетът, издаден от касов апарат, трябва да съдържа минимум наименованието и адреса на превозвача, надпис „Билет за пътуване", номер на документа, превозна цена, маршрут, отстъпка от превозната цена (за случаите, когато е предвидена такава), датата на пътуване и часа на тръгване, и номер на мястото на пътника.

От НАП в Хасково предупреждават, че ако след изтичането на срока превозвачите не изпълняват изискванията на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите, може да се стигне до налагане на санкции с размер до 10 000 лв. За неспазване на разпоредбата на Закона за автомобилните превози пък, глоби могат да им бъдат наложени допълнително и от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация".