Валери Добрев
Валери Добрев / Дарик радио, Хасково
Валери Добрев за наградите, филмите и
97487
Валери Добрев за наградите, филмите и
  • Валери Добрев за наградите, филмите и
Поредно дарение за димитровградския исторически музей подготвя Валери Добрев. Дългогодишният фоторепортер, оператор и журналист по предложение на кмета Иво Димов и решение на местния парламент бе удостоен с отличието "Деец на културата" за 2018 година в община Димитровград. Призът ще му бъде връчен утре на тържествена церемония, която по традиция е част от програмата за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.

Валери Добрев е един от доайените на кинолюбителското движение в Димитровград.Благодарение на него в музея се съхранява и архивът на Клуба на кинолюбителите в Димитровград- един безценен исторически извор за живота на града през годините. Наградите му от национални и международни кинолюбителски фестивали са над 50 на брой. Той е и един от създателите на Националния фестивал на алтернативното кино в димитровградското село Райново, чието шесто издание бе в началото на месец май в читалището там.

В последните няколко години, след като прекрати активната си работа, като фоторепортер и видео оператор, пише книги. Първият му сборник с разкази е озаглавен "Отражение с отклонения". Издава го едва в 100 броя, които бързо свършват. Преди броени дни успя да издаде социален роман, озаглавен "Синдром на залеза"- история за млад и талантлив човек, дошъл от планината да строи Димитровград. Подготвя и трета книга, чието заглавие е „Брей“. С парите от наградата за „Деец на културата“ и помощ от приятели планира да издаде и нея. Не крие, че в последните няколко години живее трудно и оцелява, благодарение на децата си и неколцина приятели. Но парите от награди, които получава, дава не за хляб, а за да издаде книгите си. Такъв съм си и за мен това е важно, казва скромно, но категорично Валери, чиито книги излизат с псевдонима Другаря Добрев.

Много години знам, но само аз си знам, че това, което върша, ще остане архив за историята на Димитровград. Филмите ми може да нямат висока художествена стойност, но са архив и затова ги дарявам на музея, коментира той. Чуйте го в приложения файл.

3500 репортажни снимки и 170 любителски филма дарява Валери Добрев на димитровградския музей. След церемонията по награждаването му утре ще дари и последните си няколко ленти, една от които е за легендарния димитровградски китарист Чико, а друга разказва за двама мъже от с. Каснаково, които днес живеят в Димитровград и са приятели повече от 60 години.

За него проф. Станимир Трифонов, който преподава „Кино и тв режисура“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и „Кинорежисура“ в Нов български университет, казва: „Валери Добрев е като името си – много добър. Във всяко отношение: журналист, фотограф, оператор, сценарист, режисьор, писател… Ако прочетете биографичната му справка, може бързо да придобиете комплекс за малоценност. И не се спира – преди дни получи поредната своя Първа награда на фестивала „Защитени светове” в Райново. Та най-сетне той получава своето най-голямо обществено признание – „Деец на културата” за 2018 г. в Димитровград. Може би наградата трябваше да дойде по-рано. Но пък общинските депутати ето сега са проявили правдиво чувство за отговорност, присъждайки тази награда на правилния човек. Валери наистина е „трегер на културата“ не само в Димитровград. Защото се радва на овации и в Шумен, и в Русе, и в Попово, и в Смолян, и в Белоградчик дори. Да му е честита и с гордост да я носи!“