Филмов маратон на Валери Добрев в Историческия музей
Филмов маратон на Валери Добрев в Историческия музей / Исторически музей-Димитровград

Филмов маратон в две части, който започва в 16.30 ч. и ще продължи до 19.30 ч. организира Историческият музей в Димитровград. "Филмът се пуска годишно веднъж, в лятното кино по време на дъжд" е мотото на проявата. Ще бъдат показани 23 филма, дело на Валери Добрев. Част от тях ще бъдат прожектирани за първи път, други са отличавани с престижни национални и международни фестивали за алтернативно кино.

В първата част на маратона са включени "Пътят към храма", който разказва за историята и изграждането на манастирския комплекс "Св. Мина", "Тушо" за първият кмет на Димитровград Петър Йорданов, "Товарът"- репортаж за превозването на колона за синтез на амоняк по пътищата на България, "Събота-неделя" за димитровградския пазар и др.

Във втората Историческият музей ще покаже по-нови работи на Валери Добрев. Сред тях са филмът за уникалното писмо на Пеньо Пенев до любимата му Сотирка Робева-Ира, озаглавен "Лист амбалажен и много любов", както и получилия голямата награда на тазгодишния фестивал "Защитени светове" "Отдел "Жилищно настаняване".