/ Областна администрация, Хасково
С демонстрации на атрактивни химически опити под наслов „Химията е магия“ бе поставен финалът на презенатационната част на първата Седмица на професионалното образование в област Хасково.

Днес след обяд доцент Лъчезар Христов и асистентът му от факултет „Химия и фармация“ в Софийския университет „Св. Климент Охриски“ представиха пред ученици, преподаватели и гости интересната и забавна страна на химията. Безопасни, но изключително ефектни опити с различни химически елементи, демонстрираха двамата учени.

Областна администрация, Хасково, "Химията е магия"
Областна администрация, Хасково

По време на презентацията в Областна администрация бе представена и историята на първия химически завод в страната, условията за труд и реализация там, както и програмата му, насочена към младите хора.

От една страна, това е одобреното предложение за въвеждане на дуално образование в химическата гимназия в Димитровград, което ще се провежда в завода, а друга страна- летен стаж в предприятието, който е за всички ученици, навършили 16 години.

Областна администрация, Хасково, "Химията е магия"
Областна администрация, Хасково

Седмицата на професионалното образование в Хасково се проведе от 23 до 27 април. Това е първият форум, на който съвместно се презентират 8 професионални училища от региона и шест от водещите предприятия в областта - Язаки, Неохим, Донидо, Химмаш, Ариете и Скай Монт. В рамките на тези 5 дни в Областна администрация гостуваха стотици деца, родители, преподаватели и представители на бизнеса.