Първият див мъжки от белошипи ветрушки в с. Левка получи името Одрис
Първият див мъжки от белошипи ветрушки в с. Левка получи името Одрис / Зелени Балкани

Първата мъжка птица от вида белошипи ветрушки, сформирала двойка в колонията на свиленградското село Левка вече носи името Одрис, кръстен на древния тракийски цар, живял по тези земи. Одрис е специален, защото е първата дива птица приобщена към колонията в Левка и първата дива птица, размножавала се в нея, посочват от „Зелени Балкани”. И разказват любопитната история на Одрис:

„Първите белошипи ветрушки, внесени от Испания, бяха пуснати на свобода от „Зелени Балкани” през лятото на 2013, в свиленградското село Левка.  Наесен, те поеха опасния път към Африка. Сред първите долетели обратно, пристига и възрастна, дива, мъжка птица, която рязко се отличава от всички други с отличителните си сиви препаски по крилата, които се появяват при мъжките птици след втората им година. В екипа на Зелени Балкани започнахме да го наричаме Дивият мъжки, понеже не е от птиците пуснати от нас, а произхожда от естествена  дива колония. В протоколите за мониторинг беше записан като NoRM (No Ring Male). В крайна сметка по време на гнезденето бе заловен в гнездовата кутия и опръстенен както всички останали, след което започнахме да го наричаме по името на цветния пръстен – BTD (би – ти - ди).

Първият див мъжки от белошипи ветрушки в с Левка получи името Одрис
netinfo

Ден-два след пристигането му го видяхме да интимничи с една от “нашите” миналогодишни женски, което ни навежда на мисълта, че всъщност двойката се е сформирала още по време на прелета, а може и по време на зимуването. Един вид нашата женска си беше довела мъж от чуждо село! И така те бяха първата двойка, която загнезди в Левка и снесе яйца!"

Одрис е един от двамата гнездещи мъжки в с. Левка, които бяха екипирани с радиопредавател (№ 2), за да определим жизнената територия на колонията. Чрез радиотелеметрия бяха получени за пръв път точни данни за района, обитаван от колонията, посочват още от „Зелени Балкани”.

 

Кръщаването е символичен акт на дарение, който подпомага програмата за възстановяване на белошипата ветрушка в България.

Средствата от дарения се използват за поддържането на Модул за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки в село Левка; отглеждането на птици в Испания и тяхното транспортиране до България; връщането им в природата; последващите грижи, мониторинг и опазване.

Вие също може да станете осиновител,  кръстник или да дарите сума по ваш избор, апелират от „Зелени Балкани”.