Прокуратурата да провери проекта за депо край Ябълково иска Общински съвет-Хасково
Прокуратурата да провери проекта за депо край Ябълково иска Общински съвет-Хасково / netinfo
Искане министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров да отмени издаденото на Община Димитровград разрешителното за изграждане на депо за твърди битови отпадъци край Ябълково единодушно гласува Общински съвет- Хасково. Теренът, определен за сметище е на 800 метра от вододайната зона на областния град и още 5 населени места.

Според кмета на Хасково Георги Иванов, икономически интереси и споразумение между димитровградския кмет Стефан Димитров и Бойко Борисов край Ябълково да се депонира софийски боклук, са надделели над интересите на хасковлии при лансирането на проекта.

Против строежа на сметището на заседанието тази вечер се обявиха представителите на всички политически сили в Общински съвет-Хасково. На сесията беше представена публикация, в която се посочва, че проведената миналата година обществена поръчка за строеж на депото край Ябълково е спечелена от фирма, в която съсобственик е бащата на димитровградския кмет. На заседанието присъства и представител на инициативния комитет на жителите на Ябълково, които събират поредна подписка срещу строежа на депото.

Заради риск питейната вода на 80 000 души да бъде замърсена разрешителното за изграждане на депото ще обжалва и ВиК-Хасково, обяви на сесията управителят на водното дружество Атанас Бързев.

Документите, в резултат на които е издадено разрешителното, да бъдат проверени от прокуратурата ще поиска хасковският парламент.