Райново, Кулинарен събор`2018
Райново, Кулинарен събор`2018 / НЧ "Марица", с. Райново
Кулинарна битка на поколенията в село Райново
97149
Кулинарна битка на поколенията в село Райново
  • Кулинарна битка на поколенията в село Райново
Домакин на вече традиционния Регионален готварски събор  ще е днес едно от най-малките димитровградски села Райново. От 10 ч. днес там студенти от Университета за хранителни технологии- Пловдив ще готвят  ще приготвят ястия от заешко месо по автентични рецепти от различни краища на страната. На място ще работят 10 екипа от по двама студенти, като половината от тях ще готвят на територията на читалище „Марица“, включително и в двора му, като за целта е осигурена и печка на дърва. Останалите 5 екипа ще гостуват в домовете на райновци, където ще приготвят ястията. Рецептите, по които те ще работят, са от районите на Бургас, Пловдив, Мелник, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Троян, Русе и др.

Готварски събор, с. Райново
netinfo

Преди 2 години райновското читалище „Марица-2008“ и УХТ-Пловдив подписаха споразумение за сътрудничество, по силата на което преди година проведоха т. нар. в Райново осмянка-типична за Коледа, която се приготвя със свинско, разказа председателят на читалището и кметски наместник Митко Желязков.

Готварски събор, с. Райново
netinfo

И днес поканени за участие в кулинарната надпревара са и представители на читалища от съседните села в община Димитровград, както и от село Нова Надежда, които ще представят свои рецепти със заешко. Жури, в чийто състав са доц. Кремена Никовска от университета и Илиян Илиев- собственик на заведения за хранене и зайцеферма, ще определи победителите. Предвидено е и своеобразно изложение с всички приготвени ястия в двора на читалището, като всеки, който прояви интерес, ще може да получи и съответната рецепта.  За отличените от журито са осигурени и награди.

НЧ „Марица-2008“ тази година получи 3000 лв. от т. нар. фонд за книгоиздаване на община Димитровград за сборник с кулинарни рецепти „Коледна трапеза“. Той ще събере всички рецепти от досегашните издания на конкурса със същото мото, който общината организира на централния площад преди Коледа, като ще бъдат включени и тези от районската осмянка. Очаква се сборникът да бъде готов до есента, за да бъде разпространен, а екземпляри от него да получат и отличените в новото издание на „Коледна трапеза“, сподели Митко Желязков. Чуйте го в приложения файл.