Иван Добчев с наградата лице на димитровградския театър
Иван Добчев с наградата лице на димитровградския театър / Darik News, Архив
Иван Добчев с наградата лице на димитровградския театър
68377
Иван Добчев с наградата лице на димитровградския театър
  • Иван Добчев с наградата лице на димитровградския театър

Със спектакъла „Възвишение” на пловдивския театър и режисьора Иван Добчев продължава месецът на българското в димитровградския. 12 и 15 лв. са цените на билетите, а веднага след постановката ще е церемонията, на която Добчев ще получи наградата „Лице на димитровградския театър”. Тя се присъжда от тази година, като част от фестивала на актьорското майсторство „Любимец 13” и е за творци, оставили трайна следа в историята на ОДТ „Апостол Карамитев”, коментира директорът му Тодор Боянов. Чуйте го в приложения файл.

Иван Добчев с наградата лице на димитровградския театър
netinfo

С „Възвишение” през септември бе открито 17-то издание на фестивала „Сцена на кръстопът”, а екипът получи приза за най-добро представление. Като събитието на международния фестивал бе определен спектакълът от специалисти и публика.  Сценичната адаптация по едноименния роман на Милен Русков е на Александър Секулов и Иван Добчев. Актьорите за спектакъла са избрани чрез кастинг. В главната роля е Бойко Кръстанов. Участва и друг любимец на българската публика – актьорът Асен Блатечки. В ролята на Шуменеца е Ивайло Христов. В пиесата участват и други пловдивски актьори: Петър Тосков, Христо Пъдев, Троян Гогов, Симеон Алексиев, Краси Доков и др. В дамския състав са: Русалина Чапликова, Елана Кабасакалова, Радина Думанян и др. Музиката е на Асен Аврамов, сценографията на Ивайло Николов, а костюмите-  на Ива Гикова.

Проф. Иван Добчев е роден през 1947 г. в Харманли. Завършил е режисура във ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. В продължение на 3 години работи като режисьор в димитровградския театър, където преди 40 г. поставя и първия си спектакъл. През 1988 г.  заедно с Маргарита Младенова основават Театрална работилница “Сфумато”, където работи и до днес.