Харманлийският кмет иска от премиера промяна в Закона за бежанците
Харманлийският кмет иска от премиера промяна в Закона за бежанците / Dariknews.bg, архив

Кметът на Харманли Михаил Лисков настоява за промяна на статута на Временния приемателен център за бежанци в града от отворен в затворен тип с писмо до премиера Бойко Борисов и парламентарните групи в Народното събрание, съобщиха от пресслужбата на Общината. „Това се основава на формирано обществено мнение и на протести на гражданите с именно такова искане. Като аргументи се привеждат още и някои инциденти от криминален характер, свързани с центъра и бежанците в него. Подобни случаи нарушават обществения ред в града и предизвикват сериозно безпокойство сред гражданите”, заявяват от общинската администрация в Харманли.

В писмото си харманлийският градоначалник посочва протести на гражданите срещу настаняването на бежанците в лагера, кражби от тяхна страна в местен ресторант и сбивания, неефективната охрана, както и побои в самия лагер между бежанци от различни националности.

"Моля за внасяне на предложение за промени по Закона за убежището и бежанците. При сега действащата нормативна уредба регистрационно-приемателният център - Харманли е  изцяло от отворен тип. При подготовката на Закона за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците се предвижда като мярка по отношение на чужденци, търсещи международна закрила, временно да бъдат настанявани в центрове от затворен тип, при точно изброени случаи. Предвид нормализиране на обстановката е необходимо да се вземат спешни мерки, РПЦ - Харманли да стане със статут от затворен тип”, пише в писмото си кметът Михаил Лисков.

В късния следобед днес в Харманли е организирана среща на граждани с представители на ръководството на Държавната агенция по бежанците.