Дафина Пфиртер- най-новият почетен гражданин на Димитровград
Дафина Пфиртер- най-новият почетен гражданин на Димитровград / Дарик радио, Хасково

Най-високото признание- званието „Почетен гражданин на Димитровград“ днес получава димитровградчанката Дафина Пфиртер, която е омъжена и живее в Швейцария, с почти 20-годишна системна благотворителна дейност в Димитровград, областта и България. В списъка на отличените името й е под № 48.

Дафина Димитрова Пфиртер е родена на 29 май 1947 г. в с. Златиница, Ямболско. Семейството й се преселва в Димитровград, за да се включи в изграждането на най-младия град в България. Основното си образование завършва в училището на кв. „Вулкан”, а средното -  в Техникума по механизация на селското стопанство, Хасково. Приета е и учи ветеринарна медицина в Стара Загора, но още в първи курс от следването си се запознава с бъдещия си съпруг Хайнц Пфиртер, с когото сключват граждански брак през 1975 г.  Пътят им до този щастлив момент минава през всевъзможни пречки, създавани от тогавашната милиция и дори от ОК на БКП. Тя и близките й са репресирани и преследвани, защото Хайнц е от капиталистическа страна. Щастливото и днес семейство живее в град Ланд, кантон Базел, има един син – Мишел, който владее отлично писмено и говоримо български.

Дафина Пфиртер никога не се е отказвала от българското си гражданство, въпреки че над 40 години работи и живее в Швейцария. И въпреки създаваните пречки от българските власти да сключи брак. През 1980 г. става член, а много скоро - и секретар на организацията на Славянския комитет на българите, живеещи в чужбина. Чрез организацията тя продължава тесните си връзки с България.

В навечерието на половинвековния си юбилей Дафина взема важно решение: да посвети голяма част от времето и енергията си на благотворителност и среща безрезервната подкрепа от страна на Хайнц и Мишел. За своята 50-годишнина организира  Ден на отворените врати в семейството си, като в поканите изрично подчертава гостите вместо подаръци, да дарят пари според възможностите си за благотворителни й цели в България. Излиза с идея пред ръководството на фармацевтичнаната компания , в която работи, да съдейства над 100-годишни лабораторни стъкларии да бъдат извадени от един таван с кран и да й бъдат предоставени. Тя и колежките й ги почистват, а стъклариите са предложени и продадени на търг. Съпругът й Хайнц пък продава на търг бонзаи, които отглежда като хоби...

През 1997 г. Дафина прави първото си дарение за общинската болница „Св. Екатерина” – медицинско оборудване,  и за Дома за деца лишени от родителски грижи в с. Скобелево, на който за десетилетие остава основен благодетел. Със собствени средства и с дарения, набирани в кампании с участието на неправителствени организации и семейни приятели в Швейцария, Пфиртер успява да закупи и изгради изцяло нова инсталация за парно отопление на дома за сираци, организира и финансира баловете на абитуриентите и тържествените изпращания на випуска, носи подаръци и дарява храни за повече от 70-те деца на социалното заведение.

След закриването на Дома, Дафина открива нови адреси за добрите си дела и прави периодични дарения със значителна стойност на Дома за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години, Дома за сираци „Асен Златаров” - Хасково и СУПЦ – Димитровград. В димитровградската МБАЛ „Св. Екатерина”  през годините прави 4 дарения. Две от тях са за Детско отделение- медицинско оборудване, изграждане на детска площадка, закупуване на климатици, инхалатори, консумативи. Две са за АГО, последното от които - 9 ергономични медицински легла, както и инвалидни столове, проходилки и др. за нуждите на болницата, като цяло.

Често с дарения засвидетелства внимание и на СУПЦ, Защитеното жилище и техни възпитаници, на които лично гостува с подаръци.

Нееднократно е подпомагала лечението на тежко болни деца и възрастни в Димитровград и Хасково. Приемала е в швейцарския си дом димитровградчани, заминали за лечение там. С лични средства е закупувала и доставяла на болни от Димитровград скъпо струващи лекарства, обзавеждала е жилища на изпаднали в безизходица с мебели, бяла и черна техника…

За хуманната си кауза Дафина не се свени да ангажира посолството на Българя в Берн, редица хуманитарни организации и приятели на семейството си в Швейцария, в т.ч. и фармацевтичната компания, в която дълги години работи. От десетилетия е преводач към швейцарската полиция и към съда, помагайки на българи.

 

И макар че Дафина и семейството й живеят скромно, не разполагат с големи финансови възможности, това не е пречка за благотворителната й дейност в родината, където тя сравнително често се завръща, след като това стана възможно. Всичко това правя с подкрепата и помощта на моя съпруг и моя син. Ако не бяха те, не бих могла сама, коментира Дафина с присъщата й скромност. Очаква се и днес, след като й бъде връчено отличието „Почетен гражданин на Димитровград“, чието финансово измерение по статут е 1 000 лв. тя да обяви, че дарява средствата за поредната благотворителна кауза.