Без церемония Таланти за 202 деца и младежи в Димитровград
Без церемония Таланти за 202 деца и младежи в Димитровград / ДарикНюз, Архив
Без церемония "Таланти" за 202 деца и младежи в Димитровград
91307
Без церемония "Таланти" за 202 деца и младежи в Димитровград
  • Без церемония "Таланти" за 202 деца и младежи в Димитровград

Церемония за връчване на финансовите стипендии за талантливи деца и младежи в Димитровград тази година няма да има. Това съобщи кметът Иво Димов. Мотивите на администрацията са, че при над 200 наградени ритуалът би продължил най-малко 3 часа. И миналата година, когато отличените бяха над 150, раздаването на стипендиите в театъра бе повече от 2 часа, което изнерви деца и родители, като последните 10 получиха отличията си пред празен салон, което бе неприятно и за тях и за организаторите, посочи кметът. Той бе категоричен, че липсата на тържество в никакъв случай не е пренебрежение или омаловажаване на димитровградските таланти.

През 2011 г. за първи път в Димитровград бе организирана такава церемония, като до тази традицията не бе прекъсвана. Списъкът с 202 даровити деца, които получават финансово стимулиране за 2016 година по местната наредба, бе утвърден от общинския съвет в края на октомври. 82 са стипендиите в област "Наука и техника", 42 - в област "Изкуство и култура" и 78  в раздел "Спорт", като сумата възлиза общо на 26 043 лв. Средствата ще бъдат преведени по сметката на училищата, чиито възпитаници са наградени, а директорите сами ще решат дали да организират церемонии, коментира Иво Димов. Той не скри, че се обмислят и варианти за корекции на местната наредба в посока подобни финансови стимули да получават тези, които действително са завоювали сериозни успехи. Чуйте го в приложения файл.

За първи път тази година от Общинския съвет засекретиха списъка на отличените деца и той бе представен единствено с инициалите им, размерът на стипендията и училището. Това предизвика коментари в социалните мрежи и форумите, че наградените деца не са престъпници, за да се укрива самоличността им. Други предлагаха иронично на церемонията децата да бъдат извеждани с черни качулки, за да не е ясно кои са. Дали тези коментари са повлияли на решението церемония да бъде организирана, не е ясно. Ако и от училищата им не организират тържества за връчване на стипендиите, то тази година кои са отличниците на Димитровград с финансов стимул от общинския бюджет ще знае само комисията, подредила списъка, съветниците и общинската администрация…