5 лъжи за България и българите дискутират в Димитровград
5 лъжи за България и българите дискутират в Димитровград / Darik News
"5 лъжи за България и българите" дискутират в Димитровград
77583
"5 лъжи за България и българите" дискутират в Димитровград
  • "5 лъжи за България и българите" дискутират в Димитровград

 

Дискусия по темата "Големите 5 лъжи за България и българите" с участието на д-р Пламен Пасков в ролята на лектор, организира общинският Детски и младежки център в Димитровград чрез създадения през лятото на миналата година клуб „Знакът на българина". Участниците в клуба, воден от Ванина Костова, ученици от 4 до 12 клас и преподаватели присъстваха в зала „Гросето". Повече от час продължи лекцията на д-р Пламен Пасков, който разясни, че е част от 22-членна работна група специалисти, формирана в социалната мрежа, която работи по тези теми: славяните и славянство са.лъжа, измислена през 18- началото на 19 век, като геополитическа доктрина по времето на Екатерина Велика; древните автори до 5 век слагат знак за равенство между траки и българи;  няма нито едно доказателство в подкрепа на теорията, че прабългарите са монголоидни тюрки номади; няма бог Тангра и е лъжа, че България била създадена през 681 година от хан Аспарух. Тезите си д-р Пасков представи с аргументи от различни исторически източници чрез мултимедийна презентация.

 

"5 лъжи за България и българите" дискутират в Димитровград
netinfo

Няма нищо революционно в представените пет твърдения, тъй като всичко това е отдавна известно на всеки грамотен историк, категоричен е той. Благодарение на интернет и дигитализацията много исторически източници вече са достъпни за всеки, който проявява интерес към темата, каза още той. Чуйте го в приложения файл.

 

"5 лъжи за България и българите" дискутират в Димитровград
netinfo

Според учениците лекцията е била интересна и любопитна, но се чувстват и доста объркани, тъй като се различавала от това, което пише в учебниците им по история. Това е още една гледна точка, коментира директорът на Детски и младежки център Радка Тодорова. Според ръководителя на клуб "Знакът на българина" Ванина Костова целта е пред децата по любопитен за тях начин да бъдат представени нови и интересни открития и твърдения, свързани с историята.