141 приемни семейства отглеждат 99 деца в област Хасково
141 приемни семейства отглеждат 99 деца в област Хасково / netinfo

141 приемни семейства, в които са настанени 99 деца има към момента в създадените по проекта „Приеми ме 2015“ две териториални звена в общините Хасково и Димитровград.

За приемната грижа вече ще отговаря един областен екип, който трябва да бъде сформиран до 1 ноември, а не както досега във всяка община. Формира се консултативен експертен съвет и започват и обучения на социалните работници в 5-дневен модул след влизане в сила на новия модел, съобщи на брифинг днес ръководителят на проекта Огнян Христов.

Създаването на специализирани приемни семейства за отглеждане на деца с увреждания, с противообществени прояви и деца бежанци без родители в страната предвижда също новият модел на приемната грижа. Той се финансира от ОП "Развитие на човешките ресурси" и усвоените към момента по проекта в област Хасково средства възлизат на 528 182 лева.

В двете звена в Хасково и Димитровград ще бъдат ангажирани общо 9 социални работници, като по новия стандарт всеки ще отговаря за 12 приемни семейства.

Към момента в хасковското звено има 69 приемни семейства с 45 настанени деца, а димитровградското 72 приемни семейства, в които се отглеждат 54 деца.