Весел четвъртък с Едмонд Демирджиян
Весел четвъртък с Едмонд Демирджиян / netinfo

В първия за сезона весел четвъртък Музеят „Дом на хумора и сатирата” представя впечатляваща изложба, като отдава почит на един от най-интересните художници в съвременното българско изкуство.

„Едмонд Демирджиян. Животоописание” показва в хронологична последователност ярки документални свидетелства за живота и творчеството на художника, разделял приживе живота си между две изкуства – живописта и музиката. Откриването ще се състои тази вечер, 10 октомври, от 17.30 ч. в зала 7.

Изложбата представя картини и документални свидетелства за важни моменти от житейския път на Едмонд Демирджиян, като провокира зрителя да се потопи в света на твореца. Това е своеобразна приказна история, в която главният герой живее на бързи обороти, съчетавайки два огромни таланта в търсене на съвършенството в изкуството. Негови картини от различни периоди, снимки, споделени мисли за творческия процес, изкуствоведски оценки, интервюта и спомени се редуват, разкривайки не само видимото наследство на художника – картините и музиката му, а и споменът за него, запазен в душите на близки и приятели. В изложбата са включени и 4 живописни платна на Едмонд Демирджиян, съхранявани в художествения фонд „Хумор на народите” и откупени от Дома на хумора след редица участия на твореца в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

Гостите на изложбата ще имат възможност да видят на екран едно от последните интервюта на художника, както и да послушат записи на джазови музикални пиеси в негово изпълнение.

Едмонд Агоп Демирджиян (1951–2009) завършва Националната художествена академия в София през 1978 година. Оттогава участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката. През 1995 година получава престижна стипендия за живопис на американската фондация „Полък-Краснер”. Макар в един период от живота си да притежава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ, той непрекъснато си идва у нас, за да прави изложби. С годините си печели репутацията на един от най-интересните творци на съвременното ни изкуство. Негови произведения са показвани в галерии в САЩ и в редица европейски държави, сред които Германия, Италия, Белгия, Швейцария, Австрия, Швеция. През 2006 година е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата. През 2008 година открива собствено изложбено пространство, наречено „Салон-ателие Едмонд”. Освен с рисуването Демирджиян се слави и с любовта си към барабаните, на които отделя особено внимание като колекционер и музикант.