Ще се създаде Асоциация на музеите за карикатура
Ще се създаде Асоциация на музеите за карикатура / netinfo

Да бъде създадена Асоциация на музеите за карикатура от целия свят е било обсъдено на Международна среща в турския град Ескишехер, съобщи директорът на Дома на хумора и сатирата Татяна Цанкова. На форума в древния турски град, считан за родно място на Настрадин Ходжа, са присъствали и представители на  музеи, центрове и салони на карикатурата от Белгия, Иран, Узбекистан, Индонезия, Сърбия, Турция, Япония и Полша.Организаторите от Анадолския университет в Ескишехир са имали за цел да поощрят и популяризират музеите за карикатура, да подобрят комуникацията и взаимодействието между тях, да открият нови възможности за професионален обмен и съвместна работа по проекти в областта на хумористичното изкуство.

Домът на хумора е единствения музей, който е поканен да представи своя експозиция и в Ескишехир е била изложена „Евросапиенс". По време на форума всеки от музеите е се е представ, като сред зададените към българска страна въпроси е бил и този за финансирането на Дома. В края на срещата се е стигнало и до предложението за създаване на асоциация на Музеите за карикатура, което ще бъде обсъдено и през 2010 година. Дотогава домакините от Турция трябва да изготвят необходимите текстове, които ще бъдат съгласувани с останалите инициатори.

В резултат на международния форум Домът на хумора е поканен следващата година да представи „Евросапиенс" в Музея на карикатурата в Истанбул, в Европейския център за карикатура в Крьосхойтем,  Белгия, както и в Музея на карикатурата в Табриз, Иран.