Изплети топлина
Изплети топлина / DarikNews.bg
С големите си човешки сърца жени от селата Армените и Враниловци изплетоха топлина за хора в нужда
99873
С големите си човешки сърца жени от селата Армените и Враниловци изплетоха топлина за хора в нужда
  • С големите си човешки сърца жени от селата Армените и Враниловци изплетоха топлина за хора в нужда
Жени от габровските села Армените и Враниловци се включиха в инициативата „Изплети топлина”. Част от преждата, с която изработват терлици, шапки, ръкавици, чорапи е предоставена от Община Габрово, друга закупуват от Клуба на инвалида. Жените използват и собствената си домашна прежда.
 
От сектора за работа с доброволци към Община Габрово предлагат на кметския наместник на Армените Георги Петков местното читалище да подкрепи инициативата. Той спазва наложената вече традиция за съвместна дейност с читалището в село Враниловци и заедно с кмета Теодора Томова решават, че идеята си заслужава.
 
„Крайният резултат е смайващ” – казва Теодора Томова, когато вижда събраните плетива на жените от двете села.  

Дарик
Изплети топлина

„Много труд, много любов, много сърце, много човещина са вложили доброволците, които плетоха за кампанията. За нас най-важното е да помогнем на хора в нужда, останали без дом. Да им дарим мъничко топлина” – не успява да сдържи емоцията си Теодора Томова.
 
Кметският наместник на Армените Георги Петков, председател на читалище „Постоянвство 2012” в село Армените, пожелава на всички свои колеги да имат партньори и членове като неговите. От минутата, в която споделя за идеята, жените дават съгласието си да се включат. Партньорите от Враниловци – също.
 
„Ние сме край, който е изпадал в нужда. Видяхме колко много добри хора има в България. Вярваме в добрината и човечността” – припомня голямото наводнение от лятото на 2014 година Теодора Томова.
 
Мария Петкова казва, че е донесла обикновени терлици и шапка. Изплетеното от нея обаче веднага прави впечатление сред големия куп. Тъй като е дареното от сърце, става по своему необикновено.
 
Шалче, шапка, ръкавици е изплела Кина Христова. С усмивка и леко напевен глас тя споделя, че много ще се зарадва, ако стопли дете.
 
Пет чифта терлици и два чифта чорапи – това дарява Стефана Лалева, а Иванка Ватева – шест чифта терлици. Маргарита Илева от Враниловци пее в местната група за народни песни и вярва, че с песента човек се предпазва от старост. Тя и съселянката й Христинка – също певица, донасят своите създадени с песен плетива.
 
Николинка Василева не е пяла, докато плете, въпреки че има интересен глас. Кина Йорданова е изплела шапка, шал, терлици. Шалчето е червено и е за момиченце.
 
Венета от Враниловци е убедена, че ако не пееш, работата не върви. Докато е плела, е пяла.  Стефка Кънчева е плела, но не е пяла, защото не може. На нея работата й спори, макар без песен.

Дарик
Участниците в инициативата Изплети топлина

Трудно е да се назоват имената на всяка от жените от селата Враниловци и Армените, които стават част от инициативата „Изплети топлина”. Не признанието ги вдъхновява, а вярата, че с големите си човешки сърца помагат на хора в нужда.