Ваксина морбили имунизация
Ваксина морбили имунизация / Guliver/Getty Images, архив
Всяка последна седмица на месец април, Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Европейската имунизационна седмица, припомнят от Регионална здравна инспекция–Габрово.

Инициативата обединява здравни министерства, професионални и родителски организации, здравни заведения и политици. Целта е да се постигне освобождаване на Европейския регион от ваксинопредотвратими заболявания, чрез повишаване осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност.

Все повече интелигентни родители не имунизират децата си
 
„Имунизацията е право и отговорност! Всяко дете заслужава да води здравословен живот и ваксинацията е една от основните стъпки за това. Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксини. Ваксините, включени в Националния имунизационен календар на всяка държава дават възможно най-добрата защита на децата и то, когато най-много се нуждаят от нея.
 
Когато всички хора са имунизирани според Националния имунизационен календар, те защитават и тези, които не могат да бъдат имунизирани. Това става благодарение на изградения колективен имунитет, т.е. когато в една социална среда над 95% от хората са ваксинирани, причинителят на заразното заболяване няма среда за разпространение и възникване на епидемия става невъзможно!”, информират още от РЗИ, наблягайки, че ваксините действат. 

Д-р Дариткова: Ваксините, които се използват в България, са на най-високо ниво

ваксина имунизация
ThinkStock/Getty Images

Благодарение на ваксините от 1988 г. насам е намалял с 99% полиомиелитът – детски паралич, едно инвалидизиращо заболяване.
 
Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията причиняват смърт.
 
Рубеолата при бременни жени може да причини смърт на плода или вродени дефекти. Имунизацията срещу заболяването в детството предпазва човек за цял живот.
 
Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от хепатитния вирус.
 
Ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш, полиомиелит, хепатит Б, хемофилус инфлуенце тип Б, предпазва едновременно от няколко болести. Прилагането й намалява броя на необходимите посещения при лекаря и инжекции, като по този начин намаляват дискомфорта на детето.
 
Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка.
 
Безплатно се осигурява препоръчителната ротавирусна ваксина за деца от 6-седмична възраст. 
 
Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания при човека. 

„Всеки човек заслужава да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания и има жизненоважна роля в защитата на другите чрез избора да се имунизира! Бъдете отговорни! Не пропускайте имунизациите на Вас и децата Ви”, призовават от Регионална здравна инспекция – Габрово.