При нередности налагат корекции върху европроектите
При нередности налагат корекции върху европроектите / Дарик Габрово

 

Тези, които не са спазили условията при изпълнение на проект с европейски пари вече имат наложени корекции. Най-често те са върху процедурите по закона за обществените поръчки или факторите, които ограничават конкуренцията, каза пред журналисти министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Липсата на достатъчна публичност, непубликуването на обявление за търг, манипулация, тенденциозност и дискриминация са най-честите ограничители на трите основни принципа на публичните доставки - равнопоставено третиране, честна конкуренция и най-доброто качество на най-добра цена, съобщи още министър Дончев.

По думите му има проекти, които са спрени, защото в процедурата им има някаква нередност и по тях не могат да се извършват плащания. Размерът на наложената корекция е в зависимост от типа нарушение.

Ако някаква некоректност бъде открита от представител на европейската комисия, България може да загуби парите по даден проект. Поради тази причина управляващите органи в страната налагат финансови корекции. Средствата остават в държавата, връщат се в Оперативната програма и могат да бъдат прерзпределени, каза още министърът.

Дончев коментира, че по този начин „ние си взимаме вътрешно-коригиращи мерки и за страната нетна загуба няма, което е най-важно. Всичко е в изпълнение на простото правило открий грешките, преди да ги е открил някой друг".