„Празник на духовната музика"
„Празник на духовната музика" / DarikNews.bg

Броени дни остават до началото на едно от най-чаканите музикални събития в нашия град - международния фестивал „Празник на духовната музика”. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и НЧ „Габрово 2002”. В две поредни вечери, в два концерта под надслов „Източно-православни песнопения” и „Тебе поем, Господи”, ще ни поднесат своето прекрасно изкуство седем състава, които целогодишно се подготвят за това участие.

Ангелските гласове на изпълнителите по време на Празника на духовната музика предизвикаха възхищението на пубилката

На 13 октомври от 18.30 часа в храм „Света Троица” ще се представят Академичният  хор „Света Параскева” при Националната художествена Академия от град София, Сборен хор от храмовете „Свети Йоан Претеча” и „Успение Богородично”, специално създаден за тазгодишното издание, Хор при Българската академия на науките от София, Хорът при Могильовската държавна консерватория, Беларус и Представителят на Букурещката епархия протопсалт Даниел Балаш, който ще представи Източно-православни песнопения.

Събитията по време на XV Международен фестивал „Празника на духовната музика"

На 14 октомври от 18.30 в художествената галерия „Христо Цокев”, заедно с Габровския камерен оркестър, участие ще вземат могильовските гости, Даниел Балаш, Теодора Петрова – оперна певица от София, която ще изпълни „Salve Regina” от Перголези и Хорът при Българската академия на науките, които ще изпълнят две произведения - Кратка меса от Игнас Раймън и „Патер Ностер” от Йозеф Свидер.

Фестивалът ще бъде записан от Националното радио, програма „Христо Ботев”, от който запис ще бъде направен и традиционният музикален диск „Песента на камбаните”.

Чуйте „Песента на камбаните"

Разбира се, както всяка година, ще има ретроспективна изложба с допълнените фотоси от миналата година, изложбата с икони, с която всяка година ни подпомагат от  ръковоството на Художествената галерия, пълната подкрепа на общината и Архиерейското наместничество и помощта на спонсорите - нещата, които правят нашият фестивал уникален и успешен.