Отлична организация на зрелостния изпит, няма хванати да преписват ученици
Отлична организация на зрелостния изпит, няма хванати да преписват ученици / МОН
787 зрелостници в област Габрово пишат текст върху стихотворението "Кино"
72543
787 зрелостници в област Габрово пишат текст върху стихотворението "Кино"
  • 787 зрелостници в област Габрово пишат текст върху стихотворението "Кино"

804 са допуснатите до държавни зрелостни изпити в Габровска област, 17 не са се явили. Според Георги Маринов, началник на РИО на МОН, не е имало проблем с размножаването на материалите, а организацията е била перфектна.

"Благодаря на всички училищни екипи, на Общините, които ни съдействаха. Учениците нека бъдат спокойни, надявам се да са показали добри резултати", коментира Маринов.

Няма хванати да преписват ученици. Според учители това е трудно осъществимо. Мобилните телефони не могат да се използват по време на зрелостния изпит, а квесторите са гарантирали нормална работа.

В Национална Априловска гимназия 138 зрелостници писаха аргументативен текст върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров. Разпределението по училища:

ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" -92, в МГТ "Пенчо Семов" - 109, Д-р Никола Василиади" - 108, в Професионална гимназия по икономика "Рачо Стоянов" - 80, в Професионалната гимназия "Марин Попов" - 76, В Професионалната гимназия по механо-електротехника "Ген. Иван Бъчваров" -119, в СОУ "П. Р. Славейков" в Трявна - 45.

В 08:00 часа са били разпечатани изпитните материали, изпитът продължи 4 часа.

По рано днес от министерство на образованието съобщиха:

Зрелостниците на националния държавен изпит по български език и литература ще трябва да пишат аргументативен текст върху стихотворението "Кино" на НиколаВапцаров.

Днес се провеждат държавните зрелостни изпити по Български език и литература  за 12 клас. Матурата за 12-ти клас е с начало 8.00 ч., а изпита на седмокласниците започва в 10.00 ч. В 9.00 ч. ще бъде обявен и изтегленият автор и творба на матурата, но без конкретната формулировка на темата. Тя ще стане ясна на сайта на Министерство на образованието.

Държавните зрелостни изпити у нас се организират от 2008 г. Те се  състоят в 653 училища. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали на територията на съответното населено място  е на случаен принцип.  Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

Националното Външно оценяване по български след 7-ми клас ще се проведе от 10.00 ч. днес. В 9.00 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути.

Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат и на него се явяват всички седмокласници. Националното външно оценяване по Български език и литература е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7-ми клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно. 

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

На 23 май от 8.00 ч. е втората матура по избор за 12-ти клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика след 7-ми клас.