Откриват едновременно две изложби в Дома на хумора
Откриват едновременно две изложби в Дома на хумора / Дарик Габброво

 

В рамките на поредния Весел четвъртък в Музея „Дом на хумора и сатирата" днес ще се открият две изложби едновременно. И двете са посветени на кръгли годишнини- при първата авторът от Разград Христо Велчев наскоро е навършил 70 години, а унгарският автор Петер Поч ще празнува 60- годишен юбилей.

Христо Велчев е участник в над 100 регионални, национални и международни изложби на плакат, карикатура и фотография, многократно награждаван. Автор е на верлибри /лого/-графични запазени фирмени марки.

През 2006 г. 2 негови плаката са включени в изложба на политическия плакат в Белгия, а 5 карикатури - в тематичната белгийска изложба „Заключване и ключове". Получил е 2 национални и 1 международна награда за художествена фотография. Печели награди и от участията си в първите четири общи карикатурни изложби в Разград.

Велчев е свързан с Габрово и с Дома на хумора още от Първото международно биенале и участва в десет негови издания. През 2001 година получава поощрителна награда за участието си в раздел „Плакат". В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата отначало се представя с карикатури, след това се включва и с плакати, графика, фотографии и пластика.

Изложбата му ще остане в музея до края на месец октомври.

Другата експозиция, която ще се открие по същото време и в същата зала, се нарича "Плакатна самота". Неин автор е унгарският художник Петер Поч. Той е роден в град Печ през 1950 г. Завършва Художествената гимназия в родния си град. От 1972 г. се занимава основно с графика и проектиране на плакати.

Редовно участва в международни биеналета и триеналета на плаката. Носител е на множество национални и международни награди.

 Изложбите ще се открият в 17.30 ч. в Зала 5 на Дома на хумора и сатирата.