Община Севлиево си върна язовира в село Горна Росица, сагата продължи 7 години
Община Севлиево си върна язовира в село Горна Росица, сагата продължи 7 години / Община Севлиево

Общината си върна язовира в село Горна Росица. Сагата продължи 7 години, а решението на съда е окончателно.

След неколкократно обжалване пред различни инстанции, Община Севлиево успя да си върне собствеността върху язовира в село Горна Росица, който през 2009 г., със заповед на тогавашния кмет Йордан Стойков, беше отписан от имотите на общината и предаден на "Агрохолдинг Ловико" АД.

Още тогава Районна прокуратура - Севлиево поиска от Административен съд - Габрово да обяви заповедта за нищожна, но протестът беше отхвърлен. Последва обжалване пред Върховния Административен съд, който в началото на 2014 г. обяви заповедта за нищожна.

Междувременно, докато текат обжалванията, тогавашният кмет успя да издаде нотариален акт, с което язовирът стана собственост на „Агрохолдинг Ловико" АД - София.

Последва ново обжалване. С Решение №85 от 23.04.2015 г. по гр. д. № 831/2014 г. Районен съд - Севлиево отхвърли предявения от Община Севлиево иск за признаване правото й на собственост на язовира като неоснователен и недоказан, и остави владението на имота на "АГРОХОЛДИНГ СОФИЯ" ЕАД (правоприемник на„Агрохолдинг Ловико" АД). Решението беше потвърдено и от Районен съд - Севлиево.

През август 2015 г. казусът стигна до Върховния касационен съд.

С Решение № 44 от 12.07.2016 г., Второ отделение на гражданската колегия на Върховния касационен съд на Република България е отменено Решение № 163 от 19.08.2015 г. на Окръжен съд - гр. Габрово, с което е потвърдено Решение № 85 от 23.04.2015г. по гр. д. № 831/2014г. на Районен съд - Севлиево и делото е решено по същество, като се признава правото на собственост на Община Севлиево на недвижим имот, представляващ язовир с площ 34.934 дка, съставляващ имот 000034 по КВС на землището на село Горна Росица, община Севлиево, на основание Закона за общинската собственост и Закона за водите. Постановено е "АГРОХОЛДИНГ СОФИЯ" ЕАД да предаде владението на язовира на Община Севлиево, както и да заплати всички разноски по делото.

"Отне много усилия и време да докажем, че общината по право е собственик на язовира в село Горна Росица, но важното е, че справедливостта възтържествува и жителите на Севлиево не бяха ощетени", коментират от сегашната кметска управа.