Николай Григоров: Реализирани бяха редица дейности по завършването на язовирната стена
Николай Григоров: Реализирани бяха редица дейности по завършването на язовирната стена / Личен архив Николай Григоров, фотография Радослав Първанов

През 2013 и 2014 година бяха реализирани редица дейности по завършването на стената на яз. "Христо Смирненски", това припомня в писмо, изпратено до медиите Николай Григоров, областен управител през периода 2013 - 2014 година.

Той припомня хронологията.

"В периода 1986 – 1993 година е надградена стоманобетонова част на язовирната стена, в която в края на 2010-та година са установени пукнатини. Поради тази причина от тогава не се използва пълния обем на язовира, а се поддържа водното ниво под котата на дефектите.

През 2012 г. е направено обследване на съоръжението и е изготвена техническа експертиза.

По възлагане на МРР през 2013 г. е извършено препроектиране на надстройката на язовирната стена, прието на технически експертен съвет. През същата година бе избран вариант за възстановяване на надградената стоманобетонова част на стената на язовир „Христо Смирненски”.

Индикативната стойност на рехабилитацията на стената на яз. „Христо Смирненски“ е 330 хил. лева. Средствата бяха осигурени от държавния бюджет 2014 г", припомня Григоров.