/ БТА
Кметът на Габрово Таня Христова ще предложи на Общински съвет да гласува ново решение на дългогодишния казус с централния пазар на града. Това става известно от информация, разпространена на сайта на Община Габрово. 

„Ще предложа на Общинския съвет решение, което цели да върне в ръцете на габровци целия Централен пазар и да позволи създаването на съвременен пазар в центъра на града", се посочва в публикуваната позиция на кмета на Габрово във връзка с дългогодишните съдебни спорове между Общината и дружество „Пазари“.

Като резултат от споровете с „Пазари“ АД, дружеството е осъдено да заплати на Община Габрово обезщетения за използване на общински терени по няколко съдебни дела на обща стойност 125 794 лв.

Домът на хумора в Габрово ще бъде енергийно обновен

Едновременно с това на територията на Централния пазар дружеството е собственик на поземлен имот от 417 кв.м със сграда върху него, както и на още три павилиона, слънцезащитно съоръжение и 90 броя метални конструкции за щандове.

След преговори между „Пазари“ АД и Община Габрово, за уреждане на финансовите взаимоотношения, е обсъдена възможността Общината да придобие собствеността на дружеството, в рамките на терена за пазар.

За целта се предлага да се извърши прихващане на дължимите от „Пазари“ АД обезщетения и с тях да се придобие част от собствеността на дружеството, а останалата част да бъде купена. Цената на поземления имот със сградата върху него е 215 000 лв., а на съоръженията и конструкциите - 65 000 лв.

След прихващането на дължимото от страна на „Пазари“ АД, Община Габрово може да придобие посочената собственост на Централния пазар за 154 000 лв. Ако местният парламент даде зелена светлина на предложението на Таня Христова, Общината ще стане собственик на цялата територия на Централния пазар, се казва още в съобщението. 

Вече е започнала серия от стъпки за създаване на изцяло ново комплексно решение за градски пазар. През 2018 г. там са премахнати метални конструкции и търговски маси в лошо състояние, а след решения на Общинския съвет, през 2020 г. са придобити два имота, две години по-късно е отчужден имот и изграден паркинг, обслужващ пазара, а през 2023 г. бе придобит имот, който да разшири параметрите на ул. „Еким Цанков“.

В ход е процедура за изработване на идейна концепция за обемно-пространствено решение за пазар, а изготвянето на инвестиционен проект за нов Централен пазар е предвидено в бюджета за 2024 г.

Припомняме, че по данни на Община Габрово,  Дружеството „Пазари“ АД е създадено като акционерно дружество между Общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД и „Монд комерс“ ООД, след Решение № 141/20.09.2001 г. на Общински съвет Габрово. Община Габрово се включва в учредяването на дружеството „Пазари“ АД с цялото имущество на „Общински пазари“ ЕООД.

С апортирането на имуществото на „Общински пазари“ ЕООД в капитала на „Пазари“ АД, са прехвърлени всички активи, в това число търговски маси и павилиони, като обаче земята, върху която са поставени тези активи, не е обект на апортната вноска и същата е общинска собственост.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Радослав Първанов/БТА