Кастрират бездомните кучета в Севлиево
Кастрират бездомните кучета в Севлиево / Дарик Габрово

 Около 30 бездомни кучета са обезпаразитени, кастрирани и маркирани през втората половина на април, съобщават от Община Севлиево. Те са събрани, обработени и върнати по места от градинката до старата баня, градинката до автогарата, района на аква парк „Хъшове", около МБАЛ"Д-р Стойчо Христов" и ж.к. „Д-р Атанас Москов". При изпълнение на графика за регулиране популацията на кучетата е присъствал и представител на природозащитната организация в Севлиево.

За изпълнение на мерките в приетата през миналата година от Общински съвет програма за установяване на контрол върху кучешката популация са проведени срещи с ветеринарните лекари и представителите на природозащитната организация. В резултат на разговорите е постигнато координиране на действията между отделните структури и общинската администрация. Набелязани са конкретни мероприятия с ветеринарните лекари за актуализиране регистъра на собствениците на домашни кучета.

За момента Община Севлиево се е отказала от идеята за изграждане на питомник за безнадзорните животни, тъй като сумата за строителство и издръжка, която трябва да се отдели от бюджета, е непосилна и е далеч повече от парите, необходими за извършване на услугата по събиране, обезпаразитяване, кастриране, маркиране и връщане на животните.