Федерация алармира за нелегитимно състезание по силов многобой в Габрово
Федерация алармира за нелегитимно състезание по силов многобой в Габрово / Sofia Photo Agency , архив

Скандално незаконно състезание по силов многобой (състезание за най-силен мъж) подготвя Община Габрово заедно с нелегитимна и нелицензирана организация БФСС-Стронг Мен на 12 май тази година, съобщават от Българската федерация на силовите атлети „Айрън мен".

Кметът на Общината Таня Христова бе своевременно информирана за незаконността на планираната проява, но до този момент не са взети мерки за спирането на турнира, твърдят от федерацията.

Оттам напомнят, че според закона не се допуска провеждането на спортни събития от нелицензирани организации дори когато са замаскирани под формата на демонстрации, шоу програми и др. Щом има повече от един участник и състезателен елемент, то несъмнено се касае за спортна проява и не трябва да се говори за шоу или демонстрация. Още повече, че всяка община би трябвало да има експерт по спортната дейност, който да е запознат с тези разпоредби. Отсъствието на оторизирани технически лица и съдии, използването на непроверени уреди и приспособления, както и неспазването на изискванията и техниките за безопасност, могат да доведат до тежки контузии не само на участниците в състезанието, но и на публиката, се казва в съобщението.

„Въпросната нелегитимна организация продължава системно да руши престижа на Българската федерация на силовите атлети „Айрън мен", която администрира този спорт вече 12 години, Международната федерация и по този начин на България, като правова държава, с действията и твърденията си в медиите, че нямат намерение да се съобразят с разпорежданията на Министерството на физическото възпитание и спорта, съгласно закона за физическото възпитание и спорта. Жалкото в случая е, че това се случва със съдействието и съгласието на кмета на Община Габрово", отбелязват от Българската федерация на силовите атлети „Айрън мен".

От федерацията са уведомили спортния министър Свилен Нейков, Инспектората на МФВС и областния управител на Габрово, от когото очакват „адекватна намеса за спазване на закона". БФСА „Айрън мен" подготвя пресконференция по случая