Днес е Денят на Севлиево
Днес е Денят на Севлиево / Дарик Габрово, архив

Севлиево отбелязва днес своя празник, съобщават от общинската администрация. Изявите ще започне в 10 часа на пл."Свобода" с ритуал за издигане знамето на града.Тази година честа се пада на двукратната европейска шампионка по карате Виолета Литовска.Ще и асистират изявени севлиевски деца в областта на образованието, културата и спорта.Негово Високо Преосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий, заедно с местните отци, ще отслужат молебен за здраве и благоденствие на севлиевци.Поздравление по повод празника ще поднесе вр. и. д. кмет инж.Любомир Тотевски. ще бъде издигнато знамето на града и ще бъде отслужен молебен за здравето на севлиевци.Поздравление по повод празника ще поднесе вр. и. д. кмет инж.Любомир Тотевски.

Тазгодишните празници на Севлиево продължават до 16 октомври. На панаирната естрада в първия празничен ден е предвиден концерт на  художествените състави при Народно читалище „Развитие -1870", а оркестър „Канарите" ще свирят тази вечер. В събота преди обед на панаира ще се представят фолклорните състави от читалищата на общината. По-късно ще започне детско парти и конкурс за детски карнавален костюм. Панаирната програма ще закрие Естрадно-духов оркестър „Севлиево" със солистите си и вокална група „Децата на Севлиево". Вечерта Историческият музей и Галерия „Асен и Илия Пейкови" ще отворят врати за безплатни посещения от жителите и гостите на града.

Днес и утре ще се проведе шестото издание на Празника на тиквата. Ще бъде открит парка на тиквата с беседка-тиква. В Архитектурно- възрожденски комплекс „Дандолови къщи" ще бъдат представени традиционните изложби „Тиква най-най-...", „Тиквени фантазии" и кулинарната изложба „Тиквени изкушения".

Карнавалното шествие, в което основни участници ще са децата от детските градини, ще премине по търговската улица и ще стигне до пл. "Свобода". В тиквеното шоу, прадвидено за съботния ден, ще участва Деси Добрева, детски танцов ансамбъл „Развитие", воколна група „Upstream voices" и деца от Детски комплекс „Йовко Йовков". Ателиета за рисуване на открито и забавни детски състезания ще допълнят празничното настроение.

Надпревара за най-вкусен тиквеник ще се проведе на 15 октомври в Севлиево.Тиквениците ще бъдат направени от читалищата по селата и най- вкусните от тях ще получат награди.