Дадоха ход на делото срещу бившия началник на звеното по рибарство и аквакултури
Дадоха ход на делото срещу бившия началник на звеното по рибарство и аквакултури / netinfo

 Габровски окръжен съд даде ход днес на наказателно дело срещу бившия началник на териториално звено на национална изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Пламен Христов и още трима габровци, обвинени по различни членове от НК за бракониерство, престъпления против данъчната ситема и др. Ексшефът на звеното е подсъдим и за това, че е образувал и ръководил организирана престъпна група с участието на двама от подсъдимите за "да извършват престъпления по служба на територията на област Габрово с цел да набавят за себе си имотна облага, чрез незаконен улов на риба (осъществяван в местни водоеми, а деклариран като стопански риболов на р. Дунав, чрез представени  документи с невярно съдържание), както и продажбата на незаконния улов в магазини за риба и рибни продукти в Габрово. Така  извършвайки престъпления по чл.282, ал.2 от НК и по чл.238 ал.1 от НК си набавили имотна облага в размер общо на 15 599,70 лв."

Освен това бившият началник е обвинен и по "чл.302 т.1 във вр. с чл.301, ал.2 пр.І вр. с ал.1 вр. с чл.26, ал.1 от НК, за това, че през месец юни 2003 г. до месец април 2008 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, поискал и приемал облаги (на обща стойност 4 070 лв.), които не му се следват от 6 лица от Габрово и др. населени места, за да нарушава службата, позволявайки им да извършват риболов във водоеми, контролирани от съответното ведомство в нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите".

На днешното дело бяха изслушани трима свидетели. Мотивите за отлагането му са изслушване на вещи лица, изготвили експертизи, както и събирането на още доказателства. Делото е отложено за средата на ноември.