Жълт код в 18 области в страната заради топло време
Жълт код в 18 области в страната заради топло време / Дарик Добрич - архив

Жълт код е обявен в Централна, Северна, Източна и в част от Югозападна България, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила заради високи температури в 18 области. Високи ще бъдат температурите в Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Велико Търново, Плевен, Разград, Силистра, Добрич.

Вчера беше най-горещия ден за това лято. На места в страната термометрите преминаха 40 градуса, отчетени бяха 30 температурни рекорда.

Най-топло бе в Ловеч 41,4 градуса. Сред най-високите отчетени температури са в Монтана - 41 градуса, в Русе - 40,6 градуса, в Карнобат - 40,2 градуса, в Плевен - 40,7 градуса, в Кърджали - 38 градуса, Велико Търново - 39,5 градуса, Видин - 39, градуса и в Сандански - 40 градуса.

В София са отчетени рекордните за този ден 37,5 градуса. На Черни връх са регистрирани - 22,3 градуса, а на Мусала - 19 градуса.

Днес над страната започва промяна във времето. От запад нахлува новата въздушна маса, която до края на денонощието ще обхване цялата страна. От НИМХ съобщават, че проявите на атмосферния фронт ще са с усилване на вятъра и понижение на температурите главно в западната част от страната. В останалата част от страната все още ще бъде горещо.

Повече за времето над страната четете на Vremeto.bg