Жителите на Стожер: Не щем да сме боклукчийското кошче на девет общини
Жителите на Стожер: Не щем да сме боклукчийското кошче на девет общини / Дарик Добрич

За среща с кметовете и председателите на общинските съвети на всичките девет общини, които влизат в Сдружението за управление на отпадъците - регион Добрич, настояха пред Дарик жители на село Стожер. Те продължават да протестират срещу проекта за изграждане на депо за твърди битови отпадъци, който предвижда то да е разположено край Стожер.

На вчерашната среща между жителите на селото и областния управител Желязко Желязков, кметовете на общините Добричка и Добрич – Петко Петков и Детелина Николова и представители на РИОСВ – Варна, не е било постигнато разбирателство по всички спорни въпроси, информира председателят на Инициативния комитет, издигнат срещу изграждането на депо в Стожер – Димитър Платиканов. Според него към момента има съгласие между страните по въпроса за изграждане на обходен път към депото, който да минава извън селото. Прието е било и предложението на стожерци, жителите на селото да бъдат освободени от такса смет, да бъде внесено за гласуване в Общинския съвет на община Добричка.

Пред Дарик председателят на Общинския съвет д-р Даниела Йорданова потвърди, че предложението ще бъде разгледано на сесия, както и всички искания на протестиращите. „Когато има добър диалог и разговори, проблемите могат да намерят решение и аз поемам отговорността техните искания да бъдат разгледани от съветниците” – заяви д-р Йорданова.

Жителите на Стожер настояват още осемте общини от Добричка област и шуменската община Никола Козлево, които ще отвеждат отпадъците си в депото, да отчисляват годишно според процентното си участие в Сдружението, обща вноска в размер на 500 хил.лева, която ще се разходва за благоустрояване на селото. Сред другите искания са концесионерът на депото да отчислява по 10 стотинки на тон боклук, които отново да отиват за благоустрояване на селото, 20% от работната ръка, наета за строителните дейности по депото и обслужващият персонал след изграждането му да бъдат изцяло от местни хора.

Въпреки уверенията на експертите, че изграждането на депото няма да доведе до въздействия, които да надхвърлят допустимите екологични норми, жителите на Стожер остават скептични към анализите на РИОСВ – Варна. „Ветровете в Стожер идват от  югозапад и запад и колкото и да ни убеждават, че няма да има миризми, не вярваме. През 1986 година загробиха радиоактивни билки на 1 км. източно от Стожер, а сега от запад ни готвят депо за боклуци” – заяви пред Дарик  Иванка Андреева, жителка на селото.

„Не извиваме ръцете на никого, но това, че живеем на село, не означава, че можем да бъдем пренебрегвани непрекъснато. Селото ни е било осем пъти национален първенец по чистота и благоустройство, а сега искат да ни превърнат в боклуджийското кошче на девет общини” – коментира и Димитър Платиканов. Той бе категоричен, че ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени, те ще оспорват решението за изграждане на депото в съда и ще преминат към протестни действия.

През 2014 - 2020 г. за реализирането на депото ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда" в размер на 45 милиона лева, при 5 % съфинансиране от общините. Ако обаче сроковете за изграждането му не бъдат спазени, средствата трябва да се отделят от общинските бюджети, което е непосилно за общините, опасяват се кметовете. Нещо повече, предвидена е и санкция от 3500 евро на ден за всяка община, алармира кметът на Добрич Детелина Николова.