Зелен код за Добричка област
Зелен код за Добричка област / снимка:областна управа

В неделя ще бъде облачно. На много места ще има валежи, в Северозападна България и високите полета предимно от сняг, в останалите райони от дъжд. Поледици са възможни в Северна България. Значителни валежи ще има в Рило-Родопската област, а привечер и в североизточните райони. Ще духа умерен вятър, в западната част от Дунавската равнина от северозапад, в останалите райони от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в Северозападна България - между минус 5° и 0°, в София - около 2°.

В Добрич максималната температура ще бъде 6 градуса, възможни са превалявания.

В планините ще духа силен до бурен юг-югозападен вятър, който привечер ще се ориентира от изток и ще отслабва. Ще има валежи, над около 1500 м от сняг, в по-ниските части - от дъжд. Значителни ще са количествата в Южните Родопи. Максималната температура на 1200 м ще достигне около 2 градуса, на 2000 м - около минус 4°.

По Черноморието ще бъде облачно, привечер и през нощта ще превали дъжд. Вятърът ще е слаб, от изток и югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат 6°-8°, а температурата на морската вода е 1°-2°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Оранжев код е обявен за 8 области в Североизточна и Южна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

В областите Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска оранжевият код е заради обилни снеговалежи.

В Смолянска и Кърджалийска области е обявен заради очаквани интензивни валежи от дъжд.

Жълт код е обявен за 5 области в Северна България. В Габровска, Ловешка, Плевенска, Врачанска и Монтанска се очакват обилни снеговалежи, но с по-малка интензивност. За останалата част от страната кодът е зелен.

Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи на места мокри, заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти.

Пътната настилка на магистралите "Люлин", "Тракия", "Хемус" и "Марица" е мокра.

Затворени за всички превозни средства са "Златишки проход" - път ІІ-37 Етрополе - Златица; "Твърдишки проход" - път ІІІ-662 Твърдица - Елена; "Върбишки проход" и "Троянски проход".

Проходът "Вратник" е затворен за всички превозни средства над 10 т, а всички МПС-та да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

"Дюлински проход" - път ІІІ-906 е затворен за товарни МПС, а леките да са с вериги.

За "Айтоски проход" - път ІІІ -208 Провадия - Айтос има забрана за МПС над 20 т. За прохода "Шипка" - път І-5 /Е-85/ забраната е за камиони над 10 т. През прохода "Петрохан" - път ІІ -81 е забранено преминаването на МПС с тегло над 10 т, а товарните да са без ремаркета и полуремаркета.

През проходите "Превала", "Пампорово", "Рожен", "Печинско" всички МПС да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.