Заплашват със солени глоби фирма, строяща хотел
Заплашват със солени глоби фирма, строяща хотел / Дарик Добрич

Строителна фирма от Добрич е уловена в сериозни нарушения и ще бъде глобена солено, съобщи директорът на "Инспекция по труда" Добрич Младен Мартинов. Фирмата е наета от солиден възложител, а самата тя и управителят й се ползват с авторитетно име, добави той. Извършва строителство на пристройка "хотелска част с фоайе" към съществуващ хотел, каза Мартинов, но не пожела да уточни къде.

Проверка на инспекцията, в която е участвал и директорът, е показала, че от наетите на обекта 40 души, 8 са без сключени трудови договори. Освен това площадката не е достъпна, не е обезопасена и всички строители са без лични предпазни средства. Не е подадено и уведомление от възложителя в "Инспекцията по труда" в Добрич за започване на строежа. Мартинов прогнозира, че глобите за всички тези много сериозни нарушения ще са солени и доста над минималните. Той добави, че е назначил дежурни инспектори, които да наблюдават обекта през ден, докато бъде завършен през април. Ако строителната фирма не вземе мерки да легализира работата си, строителството ще бъде и спряно, заплаши шефът.

Той сподели, че е разговарял лично с 20 строители, които са казали, че се страхуват да настояват за договори, защото са били заплашени, че само така ще бъдат взети на работа. "Разбирам, че работата в строителството намаля и този е сред малкото обекти в региона, разбирам, че се бърза за новия туристически сезон, но да се строи така, като през 19 век, е недопустимо", отсече директорът на инспекцията.