Зачестили са пожарите в Добричко
Зачестили са пожарите в Добричко / DarikNews.bg, архив

Над 320 пожара са възникнали в Добричка област през първото тримесечие на 2012 година. Те са с 30 повече от същия период на миналата година, съобщи пред Дарик комисар Димчо Симеонов - началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението". Загинали са двама души, петима са пострадалите. За сравнение през цялата 2011 година при пожари е имало 5 смъртни случая, пострадали са 10 души. Основната причина за инцидентите е неправилно ползване на нагревателни уреди. Препоръката на ОУ"ПБЗН"е да се следи газовите и ел.уреди да са технически изправни и да не се оставят без наблюдение.

Комисар Симеонов подчерта, че пожарите са зачестили през последната десетдневка на март със затоплянето на времето, като обстановка е изключително сложна и динамична. Повече са пожарите както с материални загуби, така и тези без нанесени щети. Най-честата причина е ползване на открит огън. Застрашени са били цели населени места, жилищни сгради и насаждения. Да няма опалвания на сухи треви и отпадъци, особено при силен вятър, апелират от Пожарната. „В Добруджа годишната средна скорост на вятъра е два пъти по-голяма от тази за страната, затова пожарната опасност е изключително голяма", заяви комисар Симеонов.

В края на март ОУ"ПБЗН", съвместно с Регионалното управление на горите - Варна, извърши проверки в горските стопанства за готовността за предстоящия пожароопасен сезон, като са инспектирани оперативните планове за действие при горски пожари.