РЗИ
РЗИ / Дарик Добрич - архив
На 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата. От Регионалната здравна инспекция информират, че в област Добрич, както и за страната, през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта.  
 
За 2017 г. в Добричко са регистрирани 18 случая на активна туберкулоза, срещу 28 за 2016 г. – или 10 на хиляда души. Засегнати са 6 от общините. Водещи, със заболяемост над средната са Балчик - 4 заболели, 20,13 на хиляда и Добрич - 9 заболели, 10,54 на хиляда. В община Добричка има два случая, а в Генерал Тошево, Каварна и Тервел – по един.
Заболяемостта е четири пъти по-висока при мъжете. Запазва се тенденцията от последните години, както и за страната, да боледува предимно мъжкият пол.

По данни на Световната здравна организация през 2016 г. - 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности. Това са мигранти и хора, търсещи убежище, лица, употребяващи наркотици, проституиращи, възрастните хора, жените и децата, които са маргинализирани, лица от ромска общност и др.
Въпреки значителния напредък през последните десетилетия в борбата с туберкулозата, тя продължава да бъде една от десетте причини, която води до смърт. Появата на мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването.

Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.
Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведе под мотото: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза. Темата на мотото се фокусира върху поемането на ангажимент за прекратяване на туберкулозата, не само на най-високо политическо ниво, но и на всички нива от кметовете, управители на лечебни заведения, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза, защитници на гражданското общество, здравни работници, лекари или медицински сестри, НПО и други партньори. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на туберкулозата в собствената си работа или терен.