76 са случаите на туберкулоза в Добричко през 2012 г.
76 са случаите на туберкулоза в Добричко през 2012 г. / Дарик Добрич

На 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, съобщават от РЗИ - Добрич. В България през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на случаите, което важи и за област Добрич. За периода 1995-2012 г., с изключение на 2002 и 2011 г., регионът винаги е с болни под средното ниво за страната.

За 2012 г. в Добричко са регистрирани 38 заболели от активна туберкулоза, като те са с 9 по-малко от 2011 г.. Случаите на белодробна туберкулоза са 33, а на извънбелодробна форма са 5. Засегнати са всички общини, като водещи по заболяемост с нива над средните за областта са Шабла, Добричка и Крушари.

Най-засегнати са възрастните хора над 50 години и бебетата под една годинка. Туберкулозата се наблюдава целогодишно, с изключение на юни и септември. Боледуват и двата пола, като превес имат мъжете спрямо жените - 30 срещу 8 случая. Еднакъв е броят на болните в градовете и в селата. 81% от засегнатите са били хоспитализирани, посочват още от инспекцията.

Регионална здравна инспекция - Добрич организира кампания по повод Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, съобщават оттам. Дейностите стартираха на 11 март и ще продължат до 31 март 2013 г. Сътрудници на дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето" изнасят лекции на тема „Да ви представим Жълтата гостенка". Предстои представянето й на 27 март пред десетокласници от СОУ „Д. Талев" Добрич. Беседи са проведени и в Регионална библиотека "Дора Габе", Центъра за психично здраве „Д-р П. Станчев - Добрич" и в ОУ „Й. Йовков" - Каварна. За училищата и детските градини на Добрич медицинските специалисти са изготвили здравно-образователни табла с информация за рисковите фактори и профилактиката на туберкулозата, в учебните заведения се изнасят беседи - пред учениците и персонала.

От РЗИ - Добрич отправят послания за стриктно спазване на указанията за навременна БЦЖ-ваксинация и проба Манту, съгласно имунизационния календар на страната; и за постоянство при прилагането на пълния курс на назначената терапия - при заболелите. Здравата имунна система е гарант за победа в борбата с жълтата гостенка, казват медиците.