В Добрич протестираха в подкрепа на обвинен в убийството на майка си мъж
В Добрич протестираха в подкрепа на обвинен в убийството на майка си мъж / netinfo

Близки и съседи на обвинения в убийството на майка си Тодор Димитров от Добрич излязоха тази сутрин на мирен протест в негова защита. Пред сградата на полицията в града се събраха десетина души, които смятат, че 28-годишният мъж е направил самопризнания за убийството, в резултат на упражнено върху него полицейско насилие.

Зафирка Гецова - първа братовчедка на Тодор, заяви, че 28-годишният мъж е извеждан от ареста след работно време без знанието на неговия адвокат и му е налаган побой. По думите й върху дрехите на задържания е имало следи от кръв. Друг мъж, пожелал анонимност, заяви, че разполага с информация, според която обвиняемият е разпитван 16 часа и е бит, докато направи самопризнания.

Събралите се хора твърдяха, че младият мъж е обичал майка си и се е грижел за нея. Получавал пари от двете си сестри, които живеят в Полша и Франция и с тях редовно купувал лекарства и храна за жената. Съседите на обвиняемия не вярват, че той е извършил тежкото престъпление, защото го познавали като добър и неконфликтен човек. Искаме да спре насилието от органите на реда и виновните да си понесат последствията, казаха още хората. Те твърдят, че за насилието има изпратена жалба до главния прокурор и очакват съдействие от негова страна.

Откриха тялото на изчезнала преди 8 месеца добричлийка, синът й е задържан за убийство

Майката на задържания - 53-годишната Руска Димитрова, беше открита мъртва в гаража на къщата си в Добрич на 9 януари. Тялото на жената беше намерено от съпруга й Пенко Димитров, който слязъл в канала на гаража, за да вземе дърва за печката. Жената е била обявена за общодържавно издирване в края на април миналата година, след като съпругът й съобщил в полицията, че жена му е изчезнала от дома си. Тя е имала психично заболяване и според близки на семейството мъжът й допускал, че може би се е самоубила. От полицията обаче отрекоха да работят по версията за самоубийство и информираха, че синът на убитата е в ареста с повдигнато обвинение за убийство. Причините, довели до извършване на тежкото престъпление, продължават да се изясняват.

Оставиха в ареста заподозрян в убийството на майка си

По-късно арестът на Тодор Димитров беше потвърден от Апелативния съд във Варна, който реши, че събраните на този етап от разследването доказателства, макар и косвени обосновават предположението, че Тодор е съпричастен към тежкото престъпление, за което е привлечен като обвиняем. Сред тези доказателства е и самопризнанието, което обаче Димитров твърди, че е изтръгнато с психическо и физическо насилие както от разследващите полицаи, така и от психолози, участвали в разпитите.

Пред  Дарик директорът на Областната дирекция на полицията старши комисар Веселин Колев заяви, че твърденията на задържания и неговите близки не отговарят на истината.

Върху обвиняемия Тодор Димитров не е упражнявано насилие и затова има приложено доказателство, което е събрано по реда на наказателно - процесуалния кодекс, коментира за Дарик и окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Той обясни, че е разпоредил проверка по случая още същия ден, в който обвиняемият е заявил в съдебната зала, че е бит в полицията. Тодор е бил освидетелстван първо от фелдшера на ареста и след това от съдебен лекар, изготвена е съдебно - медицинска експертиза, която е приложена към делото.
„От години обвиняемият страда от хронично заболяване, от което е направил гърч в ареста и в резултат на това се е самонаранил”, обясни Николов. Ще направим всичко необходимо за изясняване на случая, но няма да допуснем т.н. „врачански синдром”- обществени настроения да влияят на правосъдието, каза още окръжният прокурор.

Той коментира и твърденията на събралите се пред полицията хора, че сестрите и лелята на обвиняемия не са се включили в протеста, тъй като имали забрана за публични изяви след дадено от тях интервю за добричка медия.
„Това е абсурд, живеем в демокрация”, каза Пламен Николов. Той уточни, че с цел опазване на следствената тайна и за да не се влияе върху органите на правосъдието е разпоредил до приключване на разследването да не се правят изявления единствено от полицията и прокуратурата.

Близките на Тодор от своя страна заявиха, че в идните дни отново ще излязат на протест.