В Агенцията по храните - без жалби до момента от морските курорти
В Агенцията по храните - без жалби до момента от морските курорти / Дарик Нюз - архив

57 проверки на заведения за обществено хранене и 22 проверки на търговски хранителни обекти в морските курорти на областта са извършили инспекторите от отдел „Контрол на храните” към Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич от 29.06 до 05.07. 2012 г., информират от дирекцията. Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградовия фонд и непълна документация на обектите. За същия период са проверени пет обекта,  предлагащи оферти за почивка „all inclusive”, в които не са установени нарушения.

За първата седмица на юли в приемната на Областната дирекция по безопасност на храните не са постъпвали жалби от граждани за обекти, намиращи се в курортната зона на област Добрич. Телефонът на приемната е : 0882469247.

От дирекцията отчитат още 141 проверки, извършени в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. Издадени са 12 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение. Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни.

Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България, чрез специфично подпомагане по реда на Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г., за изминалата седмица в област Добрич са издадени 19 сертификата, като са сертифицирани общо 20 тона оранжерийни краставици, 2.6 тона оранжериен пипер и 0.75 т оранжерийни домати, информират още от дирекцията.