Тенисистки от 19 държави ще се борят за награден фонд от 25 000 долара на Изида Къп
Тенисистки от 19 държави ще се борят за награден фонд от 25 000 долара на Изида Къп / снимка: Спортна база Изида

Започна седмият Международен женски турнир по тенис „Изида Къп”, който се провежда под егидата на Международната тенис федерация. Наградният фонд от 25 000 долара е осигурен от Изида ООД и Българската федерация по тенис. Турнирът ще продължи до 20 септември.

В тазгодишното издание ще участват тенисистки от 19 държави от 4 континента.  Най-многобройно е  участието на румънските и български състезателки. На кортовете в Добрич ще видим и участнички от Казахстан, Чехия, Аржентина, Дания, Молдова, Испания, Турция, Сърбия, Германия, Словения,Русия, Швейцария, Грузия, Украйна, Холандия, Венецуела, Словакия.

Три от тенисистките са в топ 200 в света. Това са техничната турска състезателка Чагла Буюкакчай, ветеранката от Украйна Юлия Бейгелзимер и редовната участничка от Румъния Елена Богдан.

В Добрич ще играят и едни от най-силните български тенисистки. Елица Костова идва за втори път на турнира, след като спечели титлата през 2011 година. Джулия Терзийска също е в Добрич, след като преди 10 дни показа добра форма и стана държавна шампионка сингъл и на смесени двойки. Изабела Шиникова е отново на корта, след като претърпя операция и до скоро се възстановяваше. С уайлд карти са Виктория Томова и младата Петя Аршинкова. За съжаление Дия Евтимова отказа участие поради травма на крака.

Интересни имена от квалификацията са младата румънска надежда Елена Габриела Русе, която показа много добри резултати тази година в юношеските турнири и е 7-ма в света при девойките до 18 години. Русе е с български корени – нейните баба и дядо са българи.

Друга млада тенисистка е Альна Болсова, на която Международната тенис федерация даде специално място в основната схема на същата категория турнир, който се проведе през миналата седмица в София - Алианц Къп. Альона завърши 2014-а година като номер 4 в света при девойките. Тя е родена в Кишинев, но в момента тренира и се състезава за Испания.

В Добрич е и сръбкинята Марина Качар, дъщеря на олимпийския шампион по бокс от Москва Слободан Качар, който винаги придружава дъщеря си на турнирите, на които тя играе.

В квалификацията на турнира, която се провежда до 14 септември, 41 тенисистки спорят за 8 места в основната схема.

От вторник до неделя - 20 септември, всеки ден от 10:00 часа, ще се играят мачове от основните схеми по единично и по двойки. Зрителите ще имат възможност да гледат всеки ден от 18:00 по един специално подбран мач на централния корт на тенис комплекса в Градския Парк „Свети Георги“.

Финалът по двойки ще се играе в петък, като точният час ще бъде определен допълнително, а финалът по единично е в неделя от 11:00 часа.

Супервайзър и главен съдия на турнира е Веселина Донева,  международен съдия по тенис.