Събират подписи за връщане на забрана за купуването на земя от чужденци от преди 1991 г.
Събират подписи за връщане на забрана за купуването на земя от чужденци от преди 1991 г. / Дарик Добрич

В Добрич, Русе и София стартира подписка за възстановяване на чл.22 от Конституцията във вида, в който е бил до 1991 година, съобщават от "Гражданска инициатива за земята на България". Тогава текстът е гласял: „Чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя, освен при наследяване по закон. В този случай, те следва да прехвърлят собствеността си."

В Добрич вече 300 души са подкрепили каузата, съобщава Пепа Рашева от организацията. Събирането на подписи продължава на изнесена маса на пешеходната зона по бул."25-ти септември" при пресечката с ул."Славянска". Всяка неделя недоволните планират събирания в 11.00 ч. пред храм "Свети Георги", на които ще се провежда информационна кампания за инициативите по решаването на въпроса с продажбата на българска земеделска земя на чужди граждани и фирми, придружена с хоро.

От Националния координационен център за земята на България са депозирали декларация с искания до Народното събрание и всички парламентарни групи в него. В нея се иска още да се въведе като ал.2 на чл 22, текста: „Регистрирани в България местни юридически лица, учредени с участието на чужденци и чуждестранен капитал, не могат да придобиват право на собственост върху земя." Иска се също недопускане предоставянето на права на чужденци и чуждестранни юридически лица за концесии и аренда върху земя; както и промяна в Закона за българско гражданство като правото за придобиването му да се предоставя единствено и само на чужди граждани с български етнически произход.

От координационния център настояват исканата промяна в Конституцията да бъде приета от 42-то НС до 29 ноември тази година.