Ще се закриват още училища в Добрич
Ще се закриват още училища в Добрич / dobrich.bg
Ще се закриват още училища в Добрич
51473
Ще се закриват още училища в Добрич
Ще се закриват още училища в Добрич
Ще се закриват още училища в Добрич
  • Ще се закриват още училища в Добрич
  • Ще се закриват още училища в Добрич
  • Ще се закриват още училища в Добрич

Закриването на основните училища "Бачо Киро" и "Отец Паисий" е само първият етап от оптимизацията в образователната сфера, която готви община Добрич. Това сподели в ефира на Дарик ресорният зам.-кмет Камелия Койчева. Ще бъдат предложени за закриване и други 3-4 училища, но вече в горния курс, каза тя. Това ще бъде направено след приемането на новия закон за образованието, когато държавните професионални гимназии станат общински, както и след въвеждането на основно обучение само до 7 клас. Зам.-кметът припомни, че преструктуриране на учебни заведения в Добрич, сред които пак са били "Бачо Киро" и "Отец Паисий", както и "Дора Габе", се е предлагало многократно от над 10 години от администрацията, но е било отхвърляно досега от Общинския съвет.

Според Койчева, общината не е организирала широк публичен дебат относно оптимизацията, както бе предварително обещано, тъй като е било достатъчно мнението на 17-членната комисия от специалисти, разгледали проблемите на образованието в града и предложили решения. Тя е категорична, че закриването не се прави с цел икономии, а заради липсата на деца в класните стаи, и че комисията е анализирала и данните за раждаемостта в перспектива. "Обучението на по-малко от 500 ученика в дадено училище не е добро, учителите получават по-ниски възнаграждения", посочи Койчева.

Ако закриването стане факт, родителите ще избират своето ново училище и ще бъдат запазени формите на обучение по външни системи, каквито съществуват в "Отец Паисий", обещават от общината. За част от учителите, според Койчева, ще се намери работа, тъй като от новата учебна година се въвежда целодневно обучение до 3 клас и ще има нужда от повече педагози.

Опразнените две сгради, по закон, общината може да използва само за образователни, културни или социални дейности, подчерта зам.-кметът. Тя смята, че там могат да се настанят училища, които са препълнени, стига директорите им да заявят желание за това в общината.

От предложените за закриване училища споделиха, че са озадачени от решението на общинска администрация. Директорът на "Бачо Киро" Тодор Керанов смята, че неговото училище тъкмо се е оттласнало от дъното, сформирайки 2 паралелки в подготвителен клас и имайки пълен брой ученици за една в първи клас. Той смята за преимущество транспорта, който осигурява за деца от крайните квартали, 2/3 от които според него след закриването няма да посещават друго заведение и ще отпаднат от образователната система. В училището учат 99.9% деца от ромската общност. На доводите му Камелия Койчева отговори, че проверка е показала наличение на 93 деца в клас от общата бройка по дневник 126.

Според директора на "Отец Паисий" Светла Иванова, липсата на съвпадение между дневниците и посещаемостта се дължи на миграцията на ромските семейства, които не отписват децата си, но заминават в чужбина на гурбет, след което само някои се връщат. Тя посочи, че тяхното училище е с над 100-годишна история и има добър успех, като 50% от възпитаниците му продължават образованието си в престижни и елитни гимназии.

Колективът на ОУ "Бачо Киро" готви подписка против предложеното от кмета закриване, която ще бъде пратена освен в община Добрич и на министъра на образованието Сергей Игнатов. Засега от ОУ "Отец Паисий" не предвиждат протестни действия. Представители и на двете училища ще участват на заседанието на Постоянната комисия по образование и наука към Общински съвет Добрич, което е планирано за 14.00 ч. утре, 20 март в кабинета на зам.-кмета Камелия Койчева.

Чуйте в звуковите файлове повече от обясненията на Камелия Койчева, както и становищата на директорите на двете училища - Тодор Керанов и Светла Иванова.