Само за два месеца регистрираха 2590 еднодневни трудови договори в Добричко
Само за два месеца регистрираха 2590 еднодневни трудови договори в Добричко / Thinkstock/Getty Images

2590 еднодневни трудови договори са регистрирани през двата месеца след влизане в сила на поправката в Кодекса на труда, съобщиха от Инспекцията по труда в Добрич.
36 земеделски стопани от Добричка област са се възползвали от възможността да  сключат договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Работниците са наемани за прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци. Най-много договори са  сключени за прибиране на реколтата от пипер - 770, следват тези за прибиране на ябълки - 375, праскови - 295, домати - 295, сливи - 230, краставици - 166 и др.
Най-големият брой заверени еднодневни трудови договори от един земеделски производител са 480.

През месец август в региона са извършени 96 проверки, съобщават още от Инспекцията по труда. Констатирани 445 нарушения на трудовото законодателство. Установени са 9 души без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление до НАП. За отстраняване на констатираните нарушения  са дадени 421 задължителни за изпълнение предписания. На работодателите допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 25 акта, от които 4 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 21 за нарушения по трудовите правоотношения. Всички актове са съставени на работодатели.

Подадени са два сигнала до прокуратурата във връзка с установени двама непълнолетни, наети на работа без предварително писмено разрешение от Инспекцията по труда.

През месец август са издадени 23 наказателни постановления. Влезлите в сила наказателни постановления са общо 18 броя на стойност 27800 лева.
През разглеждания период са постъпили 14 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, разгледани и решени са 16 жалби и сигнали, от които 12 постъпили в предходен период.

През летния сезон активно са проверявани обекти по Черноморското крайбрежие. Общо извършените проверки са 102 проверки, при които са констатирани 12 лица без трудови договори, 57 нарушения по работното време, 17 по заплащането на труда и са съставени 19 акта за административно нарушение.

Съгласно данните от инспекционната дейност от началото на 2015 г. и до момента са установени 7 работодатели със забавени за изплащане трудови възнаграждения, като общата сума на неизплатените трудови възнаграждения е 41238 лева. Изплатените забавени трудови възнаграждения за този период са 79667 лева от 4 работодатели.