Рускиня пропътува 8000км, за да посети гроба на баща си в Добрич
Рускиня пропътува 8000км, за да посети гроба на баща си в Добрич / netinfo
„Видях, че в България почитат паметта на баща ми, за което съм много благодарна” – това заяви Албина Михайловна Кисельова, дъщеря на руския офицер Михаил Егорович Колпаков, починал в Добрич на 27 септември 1944 година. Костите на руския лейтенант лежат под паметника на Съветската армия в Добрич заедно с тленните останки на още около 40 руски войни, загинали в края на Втората световна война.

Михаил Колпаков е бил ранен по време на боевете на Червената армия в Румъния, по всяка вероятност по време на Яш – Кишиневската операция. Почива от тетанус в добричката болница. През 1948 година тленните му останки са положени в костницата под паметника на Съветския войн.

Албина Михайловна не помни баща си, тъй като е била само на година, когато той е мобилизиран на фронта. Във войната загиват и останалите четирима братя на баща й. Жертва на войната, макар и в мирно време, е и единият от двамата сина на Албина Михайловна, който загива по време на Таджикските събития през 1987 година.

8000 км делят Добрич от родния град на рускинята Кодинск в Красноярския край. 68- годишната жена ги пропътува, за да положи пръст от Сибирската тайга на гроба на баща си, а на Историческия музей в Добрич подари негова снимка.

Чуйте още от Албина Михайловна в звуковия файл: