Решението за разширение на „Бакарди” отново отива в съда
Решението за разширение на „Бакарди” отново отива в съда / ebridge.info

Образувани са две дела срещу решението на Общинския съвет на Добрич за разширение на „Бакарди”, съобщи за Дарик председателят на Административния съд Красимира Иванова.
Решението е обжалвано от областния управител д-р Маргарита Новоселска и от четирима граждани - председателя на сдружение „Гражданско общество за Добрич” Детелина Симеонова, Стойчо Стойчев, историкът Борис Спасов и Веселин Влаев.

На заседанието си през месец март Общинският съвет даде съгласие да се измени подробният устройствен план /ПУП/ на терена пред  дом-паметник „Йордан Йовков” и той да се раздели на две. Единият парцел е за дом-паметника с площ 4 417 кв.м., а другият с площ  641 кв.м. обхваща прилежащата площ около двуетажната сграда, в която се помещава клуб "Бакарди".

Според д-р Новоселска обаче държавата е непосредствено засегната от предвижданията за изменение на ПУП, тъй като за част от имота – с площ от 2 715 кв.м., в архива на областна администрация се съхраняват актове за държавна собственост. С тези съображения тя отмени решението като незаконосъобразно с указание за неговата отмяна. Съветниците на Добрич обаче не изпълниха разпоредбата и затова спорът ще се решава в Административния съд.

Групата граждани оспорват същото решение с мотива, че то противоречи на обществения интерес. Парцелът е отреден за обект на културата и разделянето му би трябвало да се съгласува с министъра на културата, смятат още вносителите на жалбата.

Общинският съвет гласува решението за раделяне на терена пред дом-паметник "Йордан Йовков" за втори път, по искане на собственика на сградата - "Бакарди клуб"ООД. Първото решение стигна до Върховния административен съд и бе отхвърлено. Сега въпросът отново е отнесен до съда. По двете дела като заинтересована страна е конституирано и дружество „Бакарди клуб”.