Решават какво ще правят с тролейбусната мрежа в Добрич
Решават какво ще правят с тролейбусната мрежа в Добрич / Дарик Добрич, архив

Общинските съветници на Добрич се събират на извънредна сесия с една единствена точка в дневния ред - обсъждане на бъдещетпо на тролейбусната мрежа. След спирането на този транспорт в града на 1 юли т.г., временна комисия разгледа състоянието на управлявалото го дружество и предлага мерки за осигуряване на финансови източници за погасяване задълженията на „Тролейбусен транспорт" ЕООД и за финансиране на дейността на новоучреденото „Градски транспорт Добрич" ЕООД. Трябва да се реши и статутът на дъщерното дружество „Автобусен транспорт" ЕООД.

От комисията с председател Божанка Вуцова посочват, че останалата неупотребявана тролейбусна мрежа изисква непрекъсната поддръжка и разходи за персонал и електроенергия, като месечният минимален размер на необходимите средства е 20 000 лева. На русенската фирма „ЕЛ" ЕООД е възложена пазарна оценка по ликвидационния метод на тролейбусната кабелна мрежа на Добрич, която включва въздушна контактна мрежа; метални конзоли без стълбове; оборудване на токоизправителните станции; кабелни захранвания и тролейбусната мрежа в депо.

При изкупните цени на цветните метали в началото на този месец, приходите от предаването за скрап на мрежата възлизат приблизително на 1 440 000 лева, посочва се в докладната. Демонтажът струва 240 000 лева и съответно приходът за община Добрич се изчислява на 1.2 млн.лева.

На заседанието от комисията ще предложат на съветниците два варианта за решаване. Единият е продажба чрез публичен търг с тайно наддаване на контактната тролейбусна мрежа с начална тръжна цена - 1 200 000 лева без ДДС. Вторият е демонтиране на мрежата от изпълнител, избран по реда на Закона за обществените поръчки, на стойност на услугата до 240 000 лева, като при възлагането бъде определен контрольор.

Заседанието е в 9.00 ч. в голямата зала на общината.