Пълна промяна за 4 блока в Тервел
Пълна промяна за 4 блока в Тервел / Община Тервел

Санирането на четири блока в Тервел навлиза в решителния си етап, съобщават от добруджанската община. Обновяването на сградите трябва да приключи до есента и собствениците на жилища да посрещнат първата си зима в санирани апартаменти.

В програмата за саниране са включени блокове "Иглика", "Детелина", "Прогрес" и "Хан Тервел". В сградите се полага топлоизолация в подпокривни пространства и сутерени, подменя се дограма. При блок "Хан Тервел" се изграждат няколко нови тераси, след като са демонтирани старите. Това се прави с цел конструктивно укрепване на старите и опасни тераси. Действието е предписано след конструктивното обследване на блока.

Община Тервел илюстрира ефекта от санирането като показва снимков материал от един и същи участък от блок "Иглика", сниман преди проекта за саниране и в момента, в който се полагат цветните мазилки.

"Преобразяването е пълно. Трудно може да се каже, че става въпрос за една и съща фасада", коментира зам.-кметът на Тервел Диана Илиева. Тя допълва, че вече има отзиви и за енергоспестяващите мерки. Въпреки че блоковете са в процес на строителство, собствениците споделяли, че новите дограми и изолацията на стените са направили горещините в панелните жилища по-поносими.

В община Тервел предстои избор на фирма, която ще прави мониторинг за резултатите от санирането на други два блока, които бяха направени в края на 2015-а година по същата програма. Живущите в тях вече имат впечатленията от една преживяна в санираните блокове зима. Предстои да бъде изчислен ефекта от енергоспестяващите мерки.