/ Веселин Максимов
13-ти ден жителите на генералтошевския квартал „Пастир” нямат вода. Припомняме, че до ситуацията се стигна, след като на 25 април водопроводната мрежа бе замърсена с пестициди след неумишлени действия на местен арендатор.

Към този момент водоподаването все още не е възстановено. Пред Дарик тази сутрин Мирослав Люцканов от  ВиК-Генерал Тошево заяви, че резултатите от последните проби се очакват днес до обед. Те са били изпратени в лабораторията на „Софийска вода” АД, тъй като само там можело да се извърши пълен анализ.

Пестициди във водата оставиха на сухо квартал "Пастир" в Генерал Тошево

Ако протоколите с резултата пристигнат днес, както са обещали от „Софийска вода”, и отговарят на нормите, водоподаването може да бъде възстановено с разрешението на РЗИ-Добрич.

Преди два дни жителите на кв. „Пастир” се събраха в местното читалище, недоволни от безводието и липсата на информация по проблема. На срещата присъстваха началникът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова,  зам.-областният управител Красимир Николов, шефът на ВиК – клон Генерал Тошево инж. Милушев и кметът на добруджанския град Валентин Димитров. Те са обяснили, че водоподаването ще бъде възстановено, когато има пълна сигурност за здравето и живота на хората.

Пускат водата в квартал "Пастир", ако резултатите от последните проби са в нормата


В квартал „Пастир“ живеят над 300 души.